Medicul de familie este cel la care trebuie să ajungeţi cu cel puţin câteva săptămâni înainte de a înscrie copilul la creşă sau grădiniţă.
A venit vremea ca micuţul dumneavoastră să meargă la creşă sau la grădiniţă? Lista de cumpărături pentru hăinuţe şi jucării este gata? Ce mai lipseşte, v-aţi întreba. Analizele medicale şi avizul epidemiologic, acte medicale care dau „verde” la înscriere şi fără de care, niciun copil nu poate ajunge în colectivitate.
Cine recomandă investigaţiile Medicul de familie este cel la care trebuie să ajungeţi cu cel puţin câteva săptămâni înainte de a înscrie copilul la creşă sau grădiniţă. Acesta vă va da lista cu analize medicale pe care trebuie să i le faceţi copilului pentru a-i verifica starea de sănătate.
„Pe lista investigaţiilor recomandate de medicul de familie părinţilor care îşi înscriu copiii la creşă sau grădiniţă, se regăsesc: exudatul faringian care arată dacă cel mic este purtător de stafilococi, exame-nul coproparazitologic ce arată dacă este purtător de viruşi şi paraziţi cum ar fi oxiurile, limbricii, giardia sau chiar unele protozoare care provin din apa potabilă infestată, mai ales pentru mediile rurale. Pentru copiii care merg la creşă se mai face şi o hemogramă, care este o analiză de sânge ce poate arăta dacă copilul are sau nu anemie. Tot pentru aceste situaţii, şi părinţii sunt supuşi unei investigaţii: radiografia pulmonară şi VDRL, adică o analiză ce depistează sifilisul”, a explicat dr. Gherghina Rizea, medic primar pediatru, cu competenţe în medicina de familie. Când se eliberează avizul epidemiologic Un ultim pas pe care părinţii trebuie să îl facă înainte de înscriere este să scoată tot de la medicul de familie şi avizul epidemiologic. Acesta presupune o ultimă consultaţie a copilului ce va avea loc cu maxim 24 sau 48 de ore înaintea primei zile de prezentare la creşă sau grădiniţă.
„Atât avizul epidemiologic, cât şi adeverinţa medicală care atestă starea de sănătate a copilului sunt eliberate cu foarte puţin timp înainte de prima zi de colectivitate pentru că cei mici pot oricând suferi mici probleme de sănătate, având în vedere că sistemul lor imunitar nu este la cote maxime ca în cazul unui adult. În orice caz, toate aceste avize medicale se eliberează numai după ce medicul vede rezultatele anali-zelor şi consultă copilul”, mai spune medicul. Cu vaccinările… la zi! O altă etapă extrem de importantă pentru ca un copil să fie acceptat în orice cadru social şi mai ales în învăţământ este reprezentată de schema de vaccinuri. Medicul susţine că până la vârsta de 1 an, toate acele „mici injecţii” care i se administrează copilului intră în procesul de vaccinare. Ce depăşeşte vârsta de 1 an înseamnă rapelurile, adică „modalitatea prin care îi amintim organismului să îşi crească titrul de anticorpi”. De altfel, medicul susţine ideea vaccinării, amintind toate epidemiile înregistrate de-a lungul timpului care au apărut în lipsa vaccinării, dar şi mizând pe faptul că niciun părinte nu îşi doreşte ca propriul copil să fie expus unor complicaţii extrem de grave precum tetrapareza, insuficienţa cardiacă sau paralizia infantilă, sechele date de boli precum tetanosul, difteria sau poliomielita. Pe de altă parte, dr. Rizea susţine că medicina s-a „remodelat” după pacienţi, astfel că şi pentru cei mai neîncrezători dintre părinţi, există variante de imunizare.
„Ne-am pregătit pentru orice situaţie, astfel că există scheme de vaccinare pentru copiii care nu au fost imunizaţi la timp şi care mai pot beneficia, gratuit, de vaccinurile efectuate încă din primele luni de viaţă şi la vârsta de 1 an şi 3 luni. Deci noi, ca medici, avem cele mai bune intenţii. Important este ca şi părinţii să răspundă pozitiv”, completează medicul.