02 Iulie 2021
344 accesări
0 comentarii

Fiecare om are un bagaj genetic, care îi influenţează atât starea de sănătate proprie, cât şi pe cea a copiilor. Cele mai multe boli apar din cauza unor diverşi factori controlabili, dar altele se instalează fără ca persoanele în cauză să poată face prea multe pentru a le împiedica, ele fiind determinate de moştenirea genetică.

În unele situații, cauza neoplasmelor este un mister, dar cercetătorii au descoperit că mutaţii ale anumitor gene, respectiv BRCA1 şi BRCA2, pot determina apariţia unora dintre ele. Femeile care moştenesc aceste mutaţii tind să sufere de cancer mamar la o vârstă timpurie şi la ambii sâni. În plus, aceste mutaţii cresc şi riscul cancerului ovarian.

Bărbaţii cu BRCA1 au un risc crescut de cancer la prostată, în timp ce BRCA2 creşte probabilitatea apariţiei cancerului la prostată, pancreas sau în altă parte a corpului, precizează site-ul livescience.com.

Problema alcoolismului este considerată complexă din punct de vedere genetic, adică multe gene sunt implicate, iar ele pot afecta diferit fiecare om. Copiii alcoolicilor nu vor fi neapărat alcoolici, la rândul lor, însă studiile recente arată că circa 50% din riscul de a deveni alcoolic este determinat genetic.

De asemenea, dacă aveţi în familie persoane care au sau au avut boli de inimă, diabet ori au făcut un accident vascular cerebral, nu este prea bine pentru inima dumneavoastră. Copiii ai căror părinţi au boli legate de inimă şi de vasele de sânge sunt mai predispuşi să le dezvolte şi ei. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul calviţiei, care este frecventă la bărbaţi, genele jucând un rol important, însă mama nu este singura vinovată. Mai degrabă este vorba despre anomalii în mai multe gene, de la ambii părinţi.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU