27 Decembrie 2015
1061 accesări
0 comentarii

Mâncărurile specifice sărbătorilor sunt, în mod tradiţional, preparate în casă. Cu toate aceste, fie din comoditate, fie din lipsă de timp, unii dintre noi preferăm să apelăm la ofertele de pe piaţă. De la an, la an, acestea devin tot mai abundente în produse tradiţionale româneşti care, nu de puţine ori, sunt pline de aditivi alimentari nocivi pentru sănătate.

Peste o sută de aditivi alimentari, în mâncărurile tradiţionale

Potrivit Asociaţiei pentru protecţia Consumatorilor din România (APC România), au fost identificaţi nu mai puţin de 101 de aditivi alimentari în 25 de alimente pe care românii le cumpără din marile magazine pentru masa de sărbători.

APC România a achiziţionat la începutul lunii acesteia 25 de produse specifice de sărbători, pe care le-a inclus într-un studiu prin care să atragă atenţia asupra ingredientelor din aceste alimente şi potenţialele efecte asupra sănătăţii consumatorilor.

Printre produsele analizate s-au aflat carnea tocată pentru sarmale, amestecul de carne tocată de porc şi vită, precum şi alimentele gata preparate: caltaboş, tobă, lebăr, chiftele, cârnaţi, slăninuţă afumată, salată boeuf, castraveţi în oţet, muştar de masă, cozonac cu nucă şi cacao.

Lista cu cei mai periculoşi aditivi alimentari

„Folosirea aditivilor alimentari a devenit o practică obişnuită din partea producătorilor de produse alimentare. Consumatorii trebuie să evite alimentele cu aditivi, deoarece creează mari probleme de sănătate pe termen lung. Aceştia au numai un rol tehnologic, adică «acoperă» calitatea scăzută a ingredientelor principale din compoziţia produselor alimentare, creând percepţii false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospeţimea, culoarea, gustul şi aroma”, declară conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte APC România.

Printre cei 101 de aditivi alimentari identificaţi, unii ridică probleme grave de sănătate. Evitaţi produsele care conţin nitrit de sodiu (E250), dioxidul de sulf (sulfiţii), caragenanul (E407), monoglutamatul de sodiu (E621), acidul citric (E330), guma de guar (E412) sau zaharina (E954).

Preşedintele APC atenţionează că majoritatea produselor pe bază de carne vândute în această perioadă nu sunt etichetate corespunzător sau nu conţin ingredientele specifice denumirii tradiţionale a mâncărurilor consumate la masa de Crăciun.

„Pentru a lua decizia de cumpărare a produselor din carne, consumatorii nu au altă opţiune decât aceea de a se baza pe etichetele acestora. Consumatorii se aşteaptă ca eticheta să reflecte cu exactitate conţinutul şi calitatea produsului, lucru care nu se întâmplă în cele mai multe situaţii”, adaugă conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Taguri articol: nutritie cozonac sanatate

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii