Hipotiroidismul (deficitul de hormoni tiroidieni) afectează destul de multe femei însărcinate, din care doar o parte sunt diagnosticate și tratate corespunzător. Potrivit specialiștilor, cea mai frecventă cauză de hipotiroidism gestațional este tiroidita autoimună.
Pe de altă parte, mai există o cauză importantă și aici facem referire la deficitul de iod, care poate fi combătut relativ simplu, prin suplimentarea acestui element în dieta zilnică, cum ar fi folosirea sării de bucătărie iodate.
Cert este că, în timpul sarcinii, au loc o serie de modificări în structura și funcția tiroidiană, fapt ce pune în evidență anumite defecte subclinice ale acesteia sau agravează patologia deja existentă.
„În țările în care nu avem deficit de iod, volumul tiroidian crește cu 10% în sarcină, în schimb, în țările cu deficit de iod, creșterea volumului tiroidian este de 20-40% și de asemenea, secreția hormonilor tiroidieni crește cu 50%. Pentru a pune în evidență afectarea tiroidiană în sarcină, pre și post partum, s-a ajuns la un consens, ca testarea folosită să fie TSH, dar ținând seama de limitele de referință specifice fiecărui semestru de sarcină. Dozajul TSH se face imediat ce pacienta află că este gravidă și apoi, dacă se inițiază tratament, la fiecare patru săptămâni, iar postpartum se va efectua la șase săptămâni”, a declarat dr. Amalia Costea, medic specialist endocrinolog la Medstar General Hospital.
Medicul a precizat că, în cazul persoanelor care trăiesc într-o zonă cunoscută cu deficit de iod, se recomandă suplimentarea dietei cu iod cu trei luni anterior concepției și pe parcursul sarcinii. În ceea ce privește riscurile pentru copil, dacă mama nu tratează hipotiroidismul, acestea depășesc cu mult reacțiile adverse ale tratamentului cu tiroxină. Acestea pot fi : risc de naștere prematură, greutate mică la naștere, deficit mental și motor permanent, diverse grade de retard mintal și multe altele.
Dr. Costea a precizat că pentru prevenirea acestor riscuri și din cauza faptului că mare parte din populația țării suferă de deficit de iod, testarea TSH ar trebui făcută tuturor tinerelor aflate la vârsta fertilă sau măcar în primul trimestru de sarcină.
Ca simptomatologie, un pacient cu hipotiroidism va prezenta o față albă, va lua în greutate indiferent dacă aportul caloric este normal, va fi mai obosit. Medicii sunt de părere că tabloul seamănă foarte mult cu al unei gravide sănătoase în ultimul trimestru de sarcină, așa că nu trebuie să vă impacientați.
De precizat că hipotiroidismul netratat în sarcină presupune numeroase riscuri pentru mamă. Mai mult decât atât, de/a lungul timpului a fost asociat cu un număr ridicat de avorturi spontane, anemia în sarcină, preeclampsia, abruptio placenta și hemoragiile postpartum. De reținut faptul că mămica se simte mai obosită decât de obicei, dar ea nu ia prea în serios acest simptom. Spre exemplu, sunt femei cu hipotiroidism care duc sarcina până la capăt fără să suspicioneze că ar fi bolnave.