În general, o persoană normală clipeşte cam de 10-20 ori într-un minut. În afară de acest lucru, trebuie să ştiţi că acest clipit poate ascunde numeroase detalii interesante.
Practic, clipitul este o mişcare semi-automată de deschidere şi închidere a pleoapelor ochilor, extrem de importantă pentru sănătatea acestora. Prin această mişcare se răspândesc secreţiile lacrimale peste globul ocular, ajutând la înlăturarea iritanţilor de pe suprafaţa corneei şi pupilei. Clipitul normal al ochilor poate fi afectat de oboseală, răniri în zona oculară, diverse afecţiuni şi administrarea unor anumite medicamente.
Dr. Elena Manea, medic oftalmolog, spune că, deşi clipitul din ochi are rolul de lubrificator, respectiv de protejare şi curăţare a ochilor de praf, gene căzute şi alte resturi, unii oamenii clipesc câteodată chiar de mai multe ori decât este necesar.
Specialiştii susţin că, pe lângă toate acestea, nimeni nu pare să observe că lumea înconjurătoare se scufundă în întuneric de fiecare dată când ochii se închid în timpul clipitului.
Oamenii de ştiinţă au descoperit cu surprindere cum creierul uman s-a adaptat pentru a ignora total întunericul momentan care apare când clipim. Altfel spus, actul clipitului opreşte pe moment activitatea în câteva dintre regiunile creierului responsabile de schimbările din lumea care ne înconjoară. Prin urmare, percepem lumea înconjurătoare ca fiind continuă, în ciuda clipitului din ochi.