Fiecare este, la un moment dat, pacient şi ajunge să interacţioneze cu sistemul sanitar. Fie că ajunge în spital ocazional, pentru afecţiuni temporare sau este nevoit să meargă periodic la consultaţii, din cauza unei boli cronice, este important să cunoască drepturile conferite prin lege.
Puţini sunt însă românii care îşi cunosc drepturile, se arată într-un raport realizat de organizaţia Health Powe House pentru Comisia Europeană. În rândurile următoare, vă prezentăm câteva dintre drepturile pacienţilor, pe care trebui să le cunoască înainte de a păşi într-o unitate sanitară.
Consimţământul informat - o persoană nu poate fi tratată medical fără să fie informată în prealabil şi să-şi dea consimţământul. Dar, atenţie, nu este vorba de o simplă completare a unui formular. Înainte de a semna orice, bolnavului trebuie să i se explice, pe înţelesul lui şi cu cât mai multe detalii, manevra la care va fi supus. Puteţi să vă „testaţi” singuri dacă v-a fost respectat acest drept: ştiţi, ca pacient, să explicaţi altora, în termeni simpli, în ce constă tratamentul sau operaţia la care aţi fost supus?
Drepturile asiguraţilor la fondul naţional al asigurărilor de sănătate: să îşi aleagă medicul, să se înscrie pe lista unui medic de familie, să beneficieze de servicii medicale, medicamente şi materiale sanitare, să efectueze controale profilactice, să beneficieze de servicii medicale de urgenţă, să beneficieze de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu, să li se garanteze confidenţialitatea privind datele, să aibă concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.
Dreptul la demnitate - pacientului trebuie să i se respecte dreptul la intimitate, la tratament împotriva durerilor, dreptul la un sfârşit demn, la protecţia integrităţii corpului, la respectarea vieţii private şi la nediscriminare. Dacă au dubii cu privire la diagnosticul unui medic, pot solicita o a doua părere.
Rudele şi prietenii nu pot fi informaţi despre evoluţia bolii unui pacient, decât cu acordul acestuia. La externarea dintr-un spital, bolnavul poate solicita un rezumat scris al investigaţiilor, diagnosticului, tratamentului şi îngrijirilor acordate pe perioada spitalizării.