carne

carne

dumitrugheorghe

dumitrugheorghe
22 Februarie 2012
738 accesări
0 comentarii
Carnea poate fi cu greu înlocuită de alte alimente şi să asigure, în aceeaşi măsură, necesarul zilnic de proteine. Mai ales pentru copii, nutriţioniştii recomandă consumul de carne pentru proteinele, mineralele şi vitaminele pe care le conţine. În cazul adulţilor însă, excesul de carne roşie poate favoriza apariţia mai multor afecţiuni. Consumul moderat de carne roşie, cum ar fi carnea de vită, de porc sau de vânat, nu este dăunător. În schimb, mâncată în exces, reprezintă un factor adjuvant în declanşarea afecţiunilor cardiovasculare, a bolilor de inimă, diabetului sau chiar a cancerului. "Consumul de carne roşie nu reprezintă unul dintre factorii primari de risc în apariţia acestor boli, cum este fumatul sau sedentarismul, dar poate fi un factor favorizant", aflăm de la dr. Gheorghe Dumitru, medic primar în medicina sportivă şi nutriţionist. Grăsimile din carne duc la creşterea colesterolului În general, carnea roşie trebuie eliminată din alimentaţie, sau măcar consumată foarte rar, de către persoanele care suferă deja de diferite afecţiuni, au colesterolul şi glicemia ridicate sau au probleme cu metabolismul. De exemplu, unele tipuri de carne roşie sunt bogate în grăsimi saturate care ridică nivelul colesterolului din sânge, ceea ce creşte riscul bolilor de inimă. Dr. Dumitru spune, însă, că "nu există boli specifice consumului excesiv de carne roşie, ci există bolnavi, aşa că trebuie analizat fiecare caz în parte". Medicul constănţean mai spune că o parte din grăsimea din carne poate fi îndepărtată prin modalitatea de preparare. Cel mai indicat ar fi să mâncaţi carne preparată la cuptor sau prin fierbere şi să evitaţi prăjelile.   În perioada de creştere, proteinele sunt esenţiale pentru dezvoltarea armonioasă a organismului, iar proteinele de origine animală conţin toate elementele necesare pentru creşterea organelor corpului. Carnea roşie este şi o sursă importantă de fier, vitamina B12 şi zinc, care ajută la întărirea sistemului imunitar şi la prevenirea bolilor infecţioase. "Nu poţi exclude carnea roşie din alimentaţia copiilor, deoarece ajută la prevenirea anemiei. Structura osoasă pe care se aşează calciul are nevoie de proteine pentru a se dezvolta în condiţii normale. De aceea, carnea nu ar trebui eliminată din regimul copiilor mai mici de 16 ani", explică dr. Dumitru. Câtă carne roşie ar trebui să mâncaţi În majoritatea cazurilor, sunt recomandate porţiile reduse de carne roşie, dar nutriţioniştii ne sfătuiesc să nu renunţăm complet la acest produs. Cantitatea recomandată zilnic se socoteşte în funcţie de greutatea corporală a fiecăruia. "Se calculează câte un gram de proteine pentru fiecare kilogram. Prin urmare, un om care cântăreşte 50 de kilograme ar trebui să consume zilnic în jur de 50 de grame de proteine. Acestea pot fi asimilate din toate tipurile de carne, dar şi din peşte, ouă, pâine, lapte sau brânză. Pentru o persoană cu o greutate normală, 200 de grame de carne pe zi este suficientă, pe lângă celelalte alimente care conţin proteine", mai spune dr. Gheorghe Dumitru. Medicul precizează că această cantitate este calculată în fiecare situaţie în parte în funcţie de vârstă, sex, greutatea corporală, eventualele afecţiuni, dar şi mediul de lucru. O cantitate mai mare de carne este recomandată persoanelor care au suferit de boli ale stomacului sau alte afecţiuni în urma cărora au slăbit foarte mult.
Taguri articol: important

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Alexandra MALACHI