Boala mână-gură-picior este o afecţiune foarte contagioasă care provoacă erupţii în gură, pe mâini şi picioare şi uneori pe fese. Afecţiunea virală apare la copii cu vârsta cuprinsă între 1şi 6 ani, mai ales în timpul verii şi toamna. Leziuni pot fi dureroase, iar boala, de obicei, nu durează mai mult de o săptămână.
Boala mână-gură-picior este cauzată de un virus numit enterovirus, iar denumirea ei este dată de locurile unde apar erupţiile.
Virusul se răspândeşte cu uşurinţă prin tuse şi strănut. Se transmite foarte uşor de la copil la copil, pe cale orală, prin secreţiile nazofaringiene, tuse, strănut şi prin contactul direct cu obiectele contaminate (jucării, farfurii, căni, linguri). Boala apare frecvent în comunităţile de copii, cum ar fi creşe sau grădiniţe, dar şi în mediul familial.
Perioada de incubaţie durează, de obicei, între 3 şi 6 zile, după care apar manifestările bolii.
Care sunt simptomele?
În primul rând, copilul se simte obosit, îl doare gâtul şi prezintă febră mare (38°-40° C). Durerile în gât sunt cauzate de leziuni veziculare şi ulcerative de la nivelul mucoasei bucale (linguale, gingivale, faringiene), din cauza cărora copilul nu poate mânca. De asemenea, printre simptome se mai pot număra: alterarea stării generale, iritabilitate,
scăderea apetitului, deshidratare.
După aproximativ 2 zile, apare erupţia veziculoasă. Boala se vindecă în 7-10 zile, organismul reuşind singur să neutralizeze virusul. După vindecare copilul rămâne cu imunitate împotriva virusului, dar asta nu înseamnă că nu va putea să mai contacteze boala sub forma unei noi infecţii.
Cum se tratează?
Boala mână-gură-picior nu are nevoie de tratament. Puteţi administra însă copilului paracetamol sau ibuprofen pentru scăderea febrei, iar pentru calmarea durerilor determinate de leziunile veziculare de la nivelul gurii puteţi să îi administraţi soluţii preparate cu glicerină, stamicin şi anestezină.
Pentru erupţiile de pe corp pot fi utilizate creme care să calmeze mâncărimea.
Foarte important, se interzice administrarea de antibiotic în tratatea acestei boli.