În ultimii ani, incidenţa cazurilor de cancer de piele a crescut simţitor. La acest moment, nu există cabinet în care medicii dermatologi să nu se confrunte cu astfel de cazuri.Cancerul reprezintă o alterare a sistemelor de control şi reglare a diviziunii celulare, având drept consecinţă multiplicarea permanentă şi anarhică a celulelor.
Conform informaţiilor furnizate de dr. Monica Nicola, medic dermatolog, factorii declanşatori sau favorizanţi sunt radiaţiile actinice (solare), ionizate, carcinogeni chimici, imunodepresia, fumatul, factori biologici etc. În acelaşi timp, schimbarea modului de viaţă, longevitatea mai mare a populaţiei contribuie la creşterea prevalenţei cancerului cutanat.
Cel mai mare duşman este, însă, soarele, care, deşi are efecte psihologice benefice, în cazul unei expuneri prelungite, nu este deloc bun pentru piele.
„Bronzul, în special pentru cei cu piele deschisă la culoare (fototip I şi II, adică persoanele blonde, roşcate), este o dovadă a unei leziuni permanente, care poate duce mai târziu la îmbătrânirea prematură a pielii (piele uscată, cu prurit, umflată, îngălbenită şi ridată) sau la cancer. Radiaţiile UV penetrează uşor pielea, producând modificări ale moleculelor şi în mod particular ale ADN-ului, care este important pentru funcţia şi dezvoltarea corectă a pielii. Trebuie să recunoaştem că leziunile la nivelul ADN-ului pot fi în mare parte reparate, dar anumite modificări rămân permanente. Apoi, aceste modificări se acumulează treptat, ducând la îmbătrânirea pielii sau dacă acestea vizează gene ce codifică proliferarea celulară, la cancer de piele”, a explicat specialistul.
Evitaţi expunerile solare intense
Cea mai cunoscută formă de cancer de piele este melanomul, respectiv cancerul cutanat cu un potenţial agresiv şi un prognostic vital scăzut. Astfel, populaţia trebuie să ştie din timp că expunerile solare intense şi de scurtă durată, urmate de arsuri, constituie un factor de risc în apariţia melanomului. Momentul în care leziunile precanceroase îşi schimbă caracteristicile (alterarea aspectului unei aluniţe, margini neregulate, polimorfism cromatic, creşterea în dimensiuni) reprezintă transformarea malignă, motiv pentru care prezentarea la medic este obligatorie. La ora actuală, tratamentul melanomului constă în chimioterapie, imunoterapie, radioterapie sau se poate interveni chirurgical.
Pentru reducerea mortalităţii cauzate de melanom, prevenţia şi diagnosticul precoce sunt absolut necesare. Apoi, avem carcinomul bazocelular, care are o evoluţie lentă şi malignitate locală. Aceasta recidivează în mod frecvent, însă. În general, prognosticul este bun, dar neglijarea terapeutică poate duce la mutilări. Cert este că acesta nu omoară, dar clar distruge.
Nu în ultimul rând, amintim despre kerastoza solară, o afecţiune premergătoare carcinomului cu celule scuamoase, cu risc major, în funcţie de localizare, semne clinice de invazie, recidivă, imunodepresie. Tocmai de aceea, pe timpul verii este indicată evitarea activităţilor între orele 11.00-15.00, când afară este foarte cald. În plus, populaţia este sfătuită să poarte haine lejere, care pot acoperi o suprafaţă cât mai mare a corpului.
Folosiţi produse de protecţie solară
„A fi precaut nu înseamnă că oamenii nu se pot bucura de vară sau de concediu. De asemenea, acestora li se recomandă aplicarea în mod repetat a unor produse de protecţie solară cu factor înalt (SPF 15-50+) şi protecţie ridicată UVA, UVB pe pielea expusă. Totodată, este extrem de important ca cei mici să fie protejaţi, deoarece expunerea la soare în primii ani de viaţă favorizează dezvoltarea ulterioară a unui cancer de piele”, a mai spus dr. Nicola.
Medicul este de părere că posibilitatea de vindecare a unei tumori canceroase, indiferent de localizarea ei, este cu atât mai mare cu cât diagnosticul este pus cât mai devreme. Ca urmare, prezentarea la medicul dermatolog pentru o examinare sumară a tegumentelor, mucoaselor şi fanerelor este de asemenea indicată.