16 Iunie 2017
1671 accesări
0 comentarii

Intoleranţele şi alergiile alimentare joacă un rol important în starea de sănătate a oamenilor. Mai mult decât atât, la ora actuală, din ce în ce mai multe dovezi clinice arată că perturbarea integrităţii barierei intestinale influenţează decisiv dezvoltarea hipersensibilităţilor alimentare.

Tocmai de aceea, oamenii trebuie să ştie că intestinul subţire poate suferi o serie de leziuni, precum infecţii bacteriene şi virale, paraziţi şi Candida albicans, insuficienţa pancreatică exocrină, malnutriţie, flora de putrefacţie etc.

„În mod normal, un intestin sănătos protejează organismul de reacţii adverse la alimente, dar complexele imune formate în tubul digestive se răspândesc în tot organismul prin sistemul circulator şi sunt depuse în diverse ţesuturi şi în acest fel se elibereză radicali liberi agresivi ce produc leziuni tisulare. Tocmai de aceea, pentru a-şi reveni, pe durata fazei de eliminare, pacientul poate consuma toate alimentele pentru care nu s-au identificat niveluri crescute şi foarte crescute de anticorpi IgG. Consumul alimentelor eligibile se va face în cicluri de patru zile”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Ionica Ciortan, medic primar medicină generală pediatrie, doctor în ştiinţe medicale.

Ca urmare, toate alimentele pentru care s-au identificat niveluri crescute şi foarte crescute de anticorpi IgG vor fi evitate.

Obiectivul final este de reducere a stimulării producţiei de anticorpi IgG şi reducerea concentraţiei lor în sânge, evitarea apariţiei de noi sensibilităţi, evitarea apariţiei deficienţelor nutriţionale datorate unei diete dezechilibrate şi monotone.

Ulterior, pacientul va trebui să înceapă etapa de provocare prin reintroducerea graduală a alimentelor evitate până atunci, unul câte unul. În această fază, el va putea identifica cu certitudine care sunt alimentele declanşatoare ale simptomelor sale. Totodată, pe parcursul etapei de stabilizare, alimentele declanşatoare descoperite în timpul etapei de provocare vor trebuie evitate pentru cel puţin un an pentru ca anticorpii IgG să se degradeze, iar corpul să-şi revină.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU