07 Noiembrie 2019
772 accesări
0 comentarii

De foarte multe ori, părinţii se întreabă dacă este nevoie să îşi ţină, neapărat, copiii acasă atunci când le curge puţin nasul sau sunt răciţi. Unde este mitul şi unde este adevărul şi ce trebuie să ştim despre virozele specifice sezonului rece la copii?

Dr. Andra Stan, medic de familie încearcă să îi liniştească pe adulţi, avertizându-i că, dacă nu sunt atenţi la recomandările lor, starea celor mici se poate deteriora considerabil. Se pare că oscilaţiile de temperatură din ultima perioadă au favorizat apariţia virozelor, care sunt, mai degrabă, o combinaţie de viroze specifice perioadei calde.

„Nu există zi în care să nu consult, la cabinet, copii cu viroze. Mai grav este că vremea a condus la o combinaţie între virozele de toamnă cu cele specifice sezonului cald, cum ar fi enterovirozele. Din această cauză, colectivităţile sunt cele mai afectate, mai ales preşcolarii. Spre exemplu, mămica unui copil ne-a spus că, de câteva zile, în grupa băieţelului ei au mai venit doar jumătate dintre copii, ceilalţi fiind toţi bolnavi. Desigur, pentru că perioada de incubaţie este destul de scurtă, este foarte greu să evităm o viroză. Mai mult decât atât, există situaţii în care dimineaţa, când se trezeşte, copilul să se afle într-o formă extraordinară, iar câteva ore mai târziu starea sa să se schimbe brusc. Din păcate, în astfel de situaţii, ceilalţi copii au fost deja expuşi la virus şi contaminarea s-a produs. În concluzie, trebuie să ţinem copiii bolnavi acasă pentru binele lor, pentru a se reface”, a explicat medicul.

Specialistul a precizat că aceste lucruri sunt absolut normale. Deseori, se întâmplă, totuşi, ca părinţii să comenteze foarte mult la grădiniţă, pe marginea acestui subiect, acesta născând adevărate conflicte între părinţi.

Unii dintre ei sunt de părere că un copil care tuşeşte sau are secreţii nazale nu ar trebui să meargă la grădiniţă, pentru că va răspândi virusul, iar ceilalţi se vor îmbolnăvi imediat şi ei. Problema este că sunt cazuri în care tusea dispare abia după câteva săptămâni. Cum reacţionăm în astfel de situaţii, pentru că nu poţi ţine un copil numai în casă doar pentru că tuşeşte uşor. Dr. Stan susţine că nu există absolut nici un motiv pentru care un copil să rămână acasă o perioadă îndelungată, dacă are de-a face cu o simplă viroză.

De tuse scăpăm cel mai greu

„În general, de tuse scăpăm cel mai greu. Dragi părinţi, nu vă mai panicaţi, copilul nu mai este contagios după câteva zile. El se află doar în perioada de convalescenţă, dar mai are mici secreţii reziduale, iar tusea este modalitatea prin care organismul le elimină. Lumea trebuie să fie conştientă că toţi ne naştem cu acest reflex al tusei, este un mecanism de apărare prin care organismul încearcă să elimine orice tip de particulă străină pe care o sesizează, inclusiv secreţii”, a completat specialistul.

Aceasta a precizat, însă, că nu trebuie să ducem copiii în colectivitate dacă au febră sau o stare generală proastă, când secreţiile nazale sunt abundente sau tuşesc continuu. Aşa că, teoretic, chiar dacă peste câteva zile îi mai curge nasul puţin sau tuşeşte, cel mic poate primi aviz pentru intrarea în colectivitate.

Adulţii sunt sfătuiţi să ţină cont de recomandările medicilor şi să nu le mai dea micuţilor medicamente de capul lor sau la sfatul prietenilor ori ale vecinilor.

Dr. Stan a mai spus că unul dintre obiceiurile proaste ale părinţilor este administrarea de antitermice preventiv. „Nu mai faceţi acest lucru! Dacă un copil începe să strănute şi să aibă secreţii nazale sau să tuşească, părinţii au tendinţa de a le da o doză de ibuprofen, crezând că în acest fel vor evita febra. Acest lucru nu se va întâmpla! Vă faceţi iluzii degeaba, pentru că aceste produse sunt simptomatice. Ele nu au rol de prevenţie, ci doar răspund unor stări deja existente. Ca urmare, pot fi administrate numai în caz de febră, pentru a calma o durere, o inflamaţie”, a explicat aceasta.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU