intolerante-1341499286

intolerante-1341499286
06 Iulie 2012
712 accesări
0 comentarii
Din ce în ce mai mulţi oameni descoperă că au intoleranţe alimentare faţă de anumite produse. Spre deosebire de alergii, care au un efect imediat, intoleranţele se manifestă chiar şi după câteva luni de la ingerarea alimentului problemă. Din acest motiv, persoanele care se îmbolnăvesc nici nu îşi pot da seama de ce starea lor de sănătate s-a înrăutăţit.  Din estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, jumătate din populaţia globului suferă de intoleranţă alimentară, dar statisticile arată că, la ora actuală, doar un miliard de oameni sunt diagnosticaţi. Depistarea intoleranţei şi adoptarea unei diete corespunzătoare sunt esenţiale pentru a preveni consecinţele acestei afecţiuni. Cu toate că multe persoane nu văd nicio diferenţă între aceste două afecţiuni, medicii ne explică de ce nu ar trebui să confundăm intoleranţele alimentare cu alergiile. „Alergiile alimentare sunt răspunsuri imune la contactul organismului cu un aliment, iar reacţiile sunt imediate. Simptomele pot apărea de la câteva minute până la câteva ore de la ingestie şi se manifestă, de obicei, prin dureri abdominale, vărsături, erupţii cutanate şi uneori edeme”, am aflat de la dr. Ionica Ciortan, medic primar în medicina generală - pediatrie, în cadrul clinicii Iowemed din Constanţa. Dr. Ciortan a spus că intoleranţa alimentară reprezintă un răspuns imun întârziat. „Alimentul rămâne în intestin mai mult timp, nu se digeră corect şi creează balonări, inflamaţie cronică intestinală, dureri cronice abdominale, în unele cazuri şi erupţii cutanate. Spre deosebire de alergii, la intoleranţe simptomele apar abia după câteva zile sau chiar şi după câteva săptămâni sau luni de la ingestie”, a adăugat medicul. Potrivit dr. Ciortan, cea mai frecventă intoleranţă alimentară este cea la lactoză, care se poate instala la copiii mici încă de la primele luni de viaţă. „Cei mai mulţi bebeluşi afectaţi sunt micuţii care nu sunt hrăniţi la sân şi dezvoltă o intoleranţă la lactoză din cauza laptelui de vacă, nerecomandat copiilor mai mici de şase luni”, a afirmat medicul. În plus, în ultima perioadă, s-au înmulţit şi intoleranţele la gluten şi la fructoză. Efectele nefaste ale intoleranţei alimentare  În cazul în care nu sunt depistate, intoleranţele alimentare pot genera, după un timp, un sindrom cronic intestinal şi de aceea afectează starea de nutriţie. „Dacă aceste intoleranţe nu se tratează, pot genera obezitate sau din contră, scădere majoră în greutate, astm bronşic, boli de piele generice precum psoriazisul, fisuri anale, constipaţie sau diaree cronică. Chiar şi atacul de panică este întreţinut de intoleranţele alimentare”, a punctat dr. Ionica Ciortan. Medicul ne-a informat că intoleranţele alimentare pot fi depistate prin două teste diferite, ambele disponibile în cadrul centrului medical Iowemed. „Există testul bioelectronic prin metodă non-invazivă, recomandat copiilor, dar şi teste sanguine, prin care se dozează anticorpii specifici pentru fiecare aliment în parte. Din ce în ce mai multe persoane apelează la serviciile clinicii noastre pentru aceste teste. Avem chiar şi pacienţi din alte oraşe care vin special aici pentru acest lucru”, a menţionat dr. Ionica Ciortan.
Taguri articol: IOWEMED

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Alexandra MALACHI