Mastectomia înseamnă înlăturarea chirurgicală a unuia sau a ambilor sâni, parţial sau total. De cele mai multe ori, procedura este efectuată pentru a trata cancerul de sân, dar în unele cazuri, femeile şi unii bărbaţi care se consideră la risc de a dezvolta cancer de sân fac operaţia în scop profilactic. Mai bine să previi decât să tratezi cancerul. Altfel spus, aceasta reprezintă şi procedura medicală efectuată pentru a exciza ţesutul tumoral mamar la bărbaţi.
Apoi, mai există limfadenectomia, adică ablaţia chirurgicală a unei mici părţi a sistemului limfatic. O limfadenectomie se practică de cele mai multe ori în caz de cancer al unui organ, pentru a îndepărta pericolul metastazelor ganglionare. Aceasta constă în scoaterea ganglionilor şi a vaselor limfatice care drenează organul, precum şi a ţesutului grăsos care le înconjoară.
Medicii spun că, din cauza faptului că mastectomia cu limfadenectomia cauzează frecvent edemul (umflarea) membrului superior şi dureri la nivelul umărului şi coloanei vertebrale, pacienţilor li se recomandă un tratament post-operator alcătuit din gimnastică medicală de recuperare şi drenajul limfatic al membrelor superioare.
De precizat că drenajul limfatic este benefic pentru înlăturarea edemului format la nivelul membrului superior, în urma înlăturării ganglionilor axilari. Drenajul este realizat prin tehnici manuale care facilitează eliminarea lichidelor în exces pe care căile limfatice le adună, îmbunătăţind astfel circulaţia la nivelul membrului superior. De asemenea, kinetoterapia, prin exerciţii specifice, ajută la recăpătarea posturii, creşterea tonusului muscular şi păstrarea mobilităţii umărului. De asemenea, aceasta contribuie la relaxarea şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientei.