Pe parcursul celor nouă luni de sarcină, o femeie experimentează tot felul de stări, unele plăcute, altele mai puțin plăcute. Uneori, sentimentele și emoțiile pe care viitoarea mămică le trăiește sunt destul de diverse și contradictorii. Astfel, gravida poate trece de la bucurie la tristețe în numai câteva secunde și s-ar putea regăsi în postura de a plânge din aproape orice sau fără motiv.
Principala cauză a acestor schimbări bruște de dispoziție sau sentimente ambivalente sunt modificările hormonale, care afectează nivelul de neuro-transmițători de la nivelul creierului. Desigur, fiecare persoană poate răspunde diferit la aceste schimbări.
„În timpul sarcinii, veți experimenta schimbări frecvente în sentimentele și starea de spirit, precum schimbări bruște de dispoziție, anxietate crescută, apatie și letargie, dependență psihologică de partener, imagine de sine scăzută, plâns fără nicio cauză, insomnie și depresie. Nu vă speriați, este normal! Toate acestea se datorează modificărilor hormonale, schimbărilor și transformărilor ce se produc în viața dumneavoastră”, au precizat specialiștii Spitalului de Obstetrică și Ginecologie „Euromaterna”.
În primul rând, au explicat aceștia, încercați să comunicați celor din jur sentimentele, preocupările și îndoielile. Înainte de toate, însă, dacă problemele se agravează, apelați cu încredere și la ajutorul unui psiholog. De ce? Pentru că anumite mame pot experimenta emoții exagerate, atât pozitive, cât și negative, în timp ce alte mame se simt, în special, deprimate și anxioase.
De reținut, cele mai multe schimbări ale dispoziției apar în jurul săptămânilor 6 - 10 de sarcină, se ameliorează în trimestrul doi, pentru ca apoi să reapară, pe măsură ce sarcina se apropie de termen.