17 August 2018
683 accesări
0 comentarii

Toţi părinţii ar trebui să ştie că investigaţiile imagistice sunt foarte importante la nou-născuţi, dar şi la prematuri. Acestea constau în evaluarea diagnosticului clinic, adică ecografia transfontanelară şi ecografia de şold.

Ecografia transfontanelară la nou-născutul la termen şi prematur este un mijloc excelent de a observa direct creierul, atâta timp cât fontanela anterioară este deschisă, din momentul naşterii, până la închiderea ei.

„Ecografia descrie aspectele patologiei intracraniene, ca de exemplu, hemoragiile perii şi intra ventriculare, leucomalaciile periventriculare, malformaţiile intracraniene etc. Avantajele acestei tehnici la nou-născut sunt următoarele: inocuitatea este non-invazivă, lipsa iradierii şi anesteziei permite examinarea nou-născutilor chiar foarte bolnavi sau foarte mici şi fragili ca şi repetarea examenelor în cadrul supravegherii leziunilor evolutive etc.”, a explicat dr. Mimi Inceu, medic primar pediatru, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”.

Medicul a precizat că este imperios necesară efectuarea ecografiei la toţi sugarii de sex feminin, pentru că această patologie este mai frecvent întâlnită la fetiţe.

Referitor la ecografia de şold, aceasta face diagnosticul diferenţial, între un şold imatur fiziologic la naştere, cu displazia de şold (luxaţie de şold, şold dislocat).

Diagnosticul precoce al displaziei de şold cu ajutorul ecografiei recomandă instituirea imediată a tratamentului în chirurgie pediatrică. Apoi, ultrasonografia la nou-născut şi sugar este un examen uşor de realizat.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU