Mother and Daughter Making a Salad

Mother and Daughter Making a Salad
08 Iulie 2012
676 accesări
0 comentarii
Vara este anotimpul în care putem găsi o varietate de fructe şi legume în pieţe, iar temperaturile crescute ne îndeamnă să ocolim mâncărurile „grele”. Din cauza căldurii excesive, digestia este mai lentă, aşa că dr. Mihaela Bilic ne sfătuieşte să evităm prăjelile, grăsimile, sosurile sau mezelurile.  În perioada sezonului cald, apare nevoia de produse răcoritoare care să contribuie la hidratarea organis-mului, spune dr. Mihaela Bilic, au-toarea cărţilor „Trăiesc, deci mă ab-ţin” şi „Sănătatea are gust”. Potrivit medicului nutriţionist, vara trebuie să consumăm multe lichide, să ne pro-tejăm pielea de soare, iar din punct de vedere alimentar, să ne mulţu-mim cu preparate simple, cum ar fi legumele şi fructele proaspete, pro-dusele lactate degresate şi carnea albă, de pui, peşte sau curcan. „Temperaturile ridicate îngreunează digestia şi de aceea trebuie evitate grăsimile, prăjelile, brânzeturile fermentate, mezelurile, carnea roşie, produsele făinoase (paste, orez) cu exces de sosuri, dulciurile cu multă cremă, produsele de patiserie şi ronţăielile sărate”, susţine dr. Bilic. Mâncaţi cât de multe legume puteţi  Din dieta de vară, cu siguranţă nu trebuie să lipsească legumele proaspete, de sezon, cum sunt dovleceii, ardeiul gras, castraveţii, roşiile, vinetele, varza sau fasolea verde. „Conţinutul caloric redus şi bogăţia de fibre şi apă din legume le fac nepericuloase pentru siluetă, indiferent de cantitatea consumată”, explică dr. Mihaela Bilic. În plus, aceste legume aduc şi o multitudine de beneficii asupra sănătăţii organismului nostru. „Roşiile conţin potasiu, vitamina C, fibre şi sunt cea mai boga-tă sursă naturală de licopen, un fitonutrient care protejează pielea de îmbătrânire şi de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete. Do-vleceii, cu 94% apă, sunt săraci în calorii şi bogaţi în acid folic, vitamina C, potasiu şi betacaroten, ajută la slăbit şi la eliminarea retenţiei de apă din ţesuturi, au acţiune antioxidantă şi de menţine-re a sănătăţii pielii şi mucoaselor”, precizează medicul nutriţionist. De asemenea, castravetele este bogat în apă (95%), are foarte pu-ţine calorii şi este leguma perfectă pentru rehidratare şi răcorire pe timpul verii. Ardeiul gras este o sursă excelentă de vitamina C, vitamine din grupul B, potasiu, magneziu, fier, calciu şi este bogat în bioflavonoide, pigmenţi vegetali care previn cancerul. În final, vinetele sunt bogate în fibre şi antioxidanţi, dar doar dacă nu sunt prăjite sau amestecate cu mult ulei. De aceea, dr. Bilic ne sfătuieşte să le consumăm mai mult în tocăniţe, la cuptor sau coapte la grătar cu zeamă de lămâie şi foarte puţin ulei. Unele fructe ne protejează pielea de soare  Medicul nutriţionist aminteşte că piersicile, nectarinele şi caisele îşi datorează culoarea portocalie cantităţii mari de betacaroten, provitamina A care protejează pielea de soare şi asigură o bronzare mai rapidă, dar au în compoziţie şi vitaminele E şi C. „Această alăturare de substanţe benefice conferă o acţiune protectoare la nivelul pielii şi mucoaselor, dar şi sistemului imunitar şi al organismului. Piersicile accelerează activitatea intestinală, stimulează secreţia de suc gastric şi îmbunătăţesc digestia lentă sau dificilă, iar caisele, prin conţinutul de potasiu şi calciu, înlătură insomnia şi starea de astenie”, spune dr. Mihaela Bilic. Un alt aliment excelent în timpul verii este pepenele galben sau roşu. Constituit în proporţie de 95% din apă, pepenele este un aliment extrem de hidratant şi răcoritor în sezonul cald. „În pepenele roşu, pe lângă provitamina A, găsim şi licopen, un pigment cu efect antioxidant şi de protecţie a pielii împotriva acţiunii razelor ultraviolete. Atenţie însă la cantitatea de pepene pe care o consumaţi, limitaţi-vă la 1-2 felii pe zi dacă aveţi probleme cu silueta sau folosiţi-l pe post de gustare, neasociat cu alte alimente”, recomandă nutriţionistul. Câte mese pe zi ar trebui să avem în sezonul cald Vara putem să reducem cantita-tea de alimente de la fiecare masă, mai spune dr. Mihaela Bilic. „Mai bine 4 - 5 gustări uşor de digerat pe parcursul zilei decât 2 - 3 feluri de mâncare consumate odată. Puteţi mânca fructe la micul dejun, salată, brânză proaspătă sau iaurt la prânz şi lăsaţi pentru cină peştele cu multe legume”, afirmă medicul. Totodată, dr. Bilic ne îndeamnă să nu ne facem griji dacă în timpul verii cina are loc spre ora 20.00 - 21.00. Cu toate acestea, nutriţionistul ne indică să evităm produ-sele făinoase, cartofii, pâinea, pastele, fructele şi dulciurile după ora 19.00, dacă vrem să ne păstrăm în formă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Alexandra MALACHI