17 Mai 2018
8498 accesări
0 comentarii

Boala celiacă sau intoleranţa la gluten este o afecţiune autoimună cu care foarte mulşi copii, dar şi adulţi se confruntă. Aceasta este declanşată de ingestia de gluten (proteina din grâu, secară şi orz). La ora actuală, intoleranţa la gluten afectează circa 1% din populaţie şi poate debuta la orice vârstă începând cu perioada copilăriei.

Tocmai de aceea, consumul de gluten de către persoanele intolerante duce la apariţia de leziuni la nivelul intestinului subţire, condiţie numită enteropatie glutenică.

Factorul care declanşează boala este reprezentat de gluten, proteina care se găseşte în grâu şi în proteine similare din orz, secară etc. Astfel, reacţia imună duce la o inflamaţie intestinală şi afectarea absorbţiei substanţelor nutritive. Tocmai de aceea, eliminarea glutenului din dietă este urmată de ameliorarea şi normalizarea arhitecturii microscopice intestinale. „Trebuie precizat şi că există o anumită predispoziţie genetică pentru boală, care se poate determina prin analize de laborator. De asemenea, boala apare mai frecvent la unele grupuri de risc, precum pacienţi cu diabet zaharat de tip I, tiroidită autoimună sau în unele sindroame genetice (Down, Turner, Williams)”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Adriana Bălaşa, medic specializat pe Gastroenterologie Pediatrică.

Referitor la copiii, a precizat medicul, aceştia pot prezenta diaree cronică, vărsături, dureri abdominale recurente, distensie abdominală, stagnare ponderală. În plus, semnele extra-digestive sunt mai frecvente şi pot apărea la orice vârstă.

Din nefericire, aceşti copii pot avea leziuni de dermatită herpetiformă, pot stagna în greutate, pot suferi de afectarea smalţului dentar sau de vreo anemie care nu răspunde la tratamentul cu fier. La toate acestea se poate adăuga pubertatea întârziată şi oboseala neexplicată.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU