16 Martie 2018
2580 accesări
0 comentarii

Tinitusul sau țiuitul auzit permanent în urechi este un simptom al unor tulburări ale urechii și poate fi o problemă pe termen scurt sau una care durează chiar ani de zile. Care este cauza apariției acestei afecțiuni? În primul rând, a declarat dr. Olga Macriș, medic specialist ORL, această situație se datorează expunerii la zgomote puternice, care provoacă daune urechii și se simte ca un țiuit în ureche.

Mai afectate sunt persoanele care lucrează cu utilaje grele sau cele care obișnuiesc să asculte muzică în căști cu volumul dat la maxim. Desigur, zgomotele în urechi sunt adesea legate de pierderea auzului, care intervine o dată cu înaintarea în vârstă. Evident, multe persoane încep să experimenteze țiuitul în urechi după vârsta de 60 de ani și poate deveni mai rău pe măsură ce persoana respectivă îmbătrânește.

O altă cauză care duce la apariția acestui țiuit este hipertensiunea arterială, dar și tensiunea arterială scăzută, care afectează vasele de sânge și pot cauza zgomote în urechi.

Totodată, bolile cardiovasculare pot afecta vasele de sânge din jurul urechilor și acest lucru poate duce la țiuit.

De precizat că țiuitul poate fi resimțit la una sau chiar la ambele urechi, iar tonalitatea sunetului poate fi diferită.

Tinitusul mai poate fi cauzat de numeroase alte afecțiuni, cum ar fi leziunile la nivelul urechii interne sau medii, deteriorarea timpanelor, spasmele musculare de la nivelul urechii medii, boala Meniere, traumatismele suferite la nivelul gâtului și capului, hipersecreția de cerumen etc.

De asemenea, mai există câțiva factori de risc ce pot favoriza apariția tinitusului: sexul masculin, istoricul familial de hipertensiune arterială, boli cardiace sau hipercolesterolemie, dozele crescute de aspirină, diuretice, antimalarice, unele antibiotice și anticancerigene.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU