Cu toţii ştim că rinichii au un rol vital în menţinerea sănătăţii organismului. Funcţia lor principală este aceea de a curăţa sângele de toxinele acumulate prin degradarea proteinelor din alimentaţie sau din alte procese interne.
Potrivit specialiştilor, aceste toxine, dar şi excesul de apă din organism sunt eliminate de rinichi prin urină. În mod normal, un organism sănătos elimină zilnic între unu şi doi litri de urină pe zi. În acelaşi timp, rinichii sunt cei care menţin echilibrul hidric al corpului, eliminând excesul de lichide din organism, astfel încât acesta să nu reţină o cantitatea prea mare de apă şi să se umfle.
Desigur, rolul lor nu se opreşte aici. Rinichii sunt răspunzători şi de reglarea tensiunii arteriale, deoarece produc o enzimă numită renină, care determină contracţiile fibrelor musculare din pereţii vaselor de sânge, reglând astfel tensiunea arterială.
Aşadar, funcţionarea deficitară a rinichilor pune în pericol organismul şi aşa se ajunge la dializă. Deşi nu este deloc uşoară, dializa reprezintă o a doua şansă la viaţă, deoarece tratamentul suplineşte pentru vreme îndelungată activitatea rinichilor printr-o filtrare artificială a sângelui.
Cu toate acestea, constănţenii sunt sfătuiţi să se prezinte la medic imediat cum se simt rău, nu atunci când nu se mai poate face nimic decât dializa.
„Nimic nu se compară cu un rinichi normal. Tot ce fac aparatele reprezintă doar o minune a tehnicii şi a cunoaşterii la momentul actual, dar nu pot suplini un rinichi normal. Viaţa omului cu dializă nu este una normală, dacă de trei ori pe săptămână trebuie să stea legat, timp de câte patru ore de câte un pat. Este clar că acest lucru nu este deloc uşor de suportat ori ce poate fi mai important decât ca omul să aibă o viaţă normală?”, a declarat şeful secţiei de Hemodializă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Bogdan Câmpineanu.