Unii părinţi nu ştiu că crusta de lapte a bebeluşilor este o erupție cutanată caracterizată prin erupții roșii solzoase, dar nici cum să trateze acneea de pe fața lui. În general, cele două probleme sunt afecțiuni ale pielii care apar timpuriu, practic imediat după naștere. Medicii spun că această crustă de lapte afectează în principal scalpul nou-născutului şi se poate răspândi și pe față, în principal spre centrul acesteia și spre pliurile din jurul nasului, în spatele urechilor, în zona gâtului, a buricului, a axilelor sau în regiunea inghinală.
Crusta de lapte este o erupție cutanată caracterizată prin erupții roșii solzoase, ce pot fi acoperite cu pete galbene cu aspect uleios. Erupțiile sunt nedureroase și nu produc mâncărimi. Deși pot fi greu de îndepărtat, sunt benigne și dispar adesea de la sine. Cauzele exacte ale acestei afecțiuni sunt necunoscute, dar una dintre ele este legată de faptul că glandele sebacee ale scalpului bebelușului produc sebum în exces.
O altă cauză posibilă, deși nu este confirmată complet la copii, ar putea fi proliferarea unor microorganisme care trăiesc în mod normal pe piele: de exemplu, înmulțirea unui tip de ciupercă numită Malassezia.
Un alt factor care poate juca un rol important este predispoziția genetică. În orice caz, această afecțiune nu este contagioasă sau periculoasă și nici nu este cauzată de alergii sau igienă precară. În ceea ce priveşte acneea neonatală, aceasta este o afecțiune care se poate dezvolta în primele două săptămâni după naștere. În general, provoacă apariția coșurilor roșii pe fața bebelușului, în special pe obraji, frunte, bărbie și, ocazional, pe spate. Ulterior, atât coșurile, cât și pielea din jurul lor devin roșii, iar căldura sau nervozitatea pot agrava starea. Din fericire, acneea bebelușului dispare adesea singură, fără niciun tratament dermatologic, la câteva luni după apariție.