Vezica urinară este un organ ce stochează urina. Ea este situată în abdomenul inferior, are aproximativ dimensiunea unui grapefruit şi este elastică, ceea ce permite mărirea sau micşorarea peretelui său muscular. Cancerul de vezică urinară este o afecţiune în care celulele canceroase se formează în ţesuturile vezicii urinare.
Cancerul vezicalocupă locul 4 ca frecvenţă la bărbaţi, după cel de plămâni, prostată şi colon, afectând 2-3% dintre bărbaţii cu vârsta sub 75 ani, şi locul 9 ca frecvenţă la femei. Riscul de a dez-volta cancer este de două ori mai mare la bărbaţii albi decât la cei de rasă neagră. Există o serie de factori de risc pentru cancerul vezical: fumatul, mediul de lucru (un risc mai mare îl au cei care lucrează în tipografii, industria maselor plastice, a cauciucului, a pielăriei, a coloranţilor şi a vopselelor etc.), factorii virali, anumite medicamente (ciclofosfamida, indicată în tratarea anumitor tipuri de cancer), abuzul de analgezice (fenacetină, para-cetamol, aspirină). De asemenea, per-soanele care consumă frecvent carne la grătar sau friptură la tigaie, mici, chifteluţe, cârnaţi la grătar, apă clorinată şi apă bogată în nitriţi şi nitraţi au un risc mare de a dezvolta cancer vezical. Infecţiile urinare cronice, repetate, precum şi alte afecţiuni ale aparatului urinar pot, de asemenea, duce la declanşarea cancerului vezical.
„Atenţie mare la cauzele infecţiilor urinare la bărbaţi! Orice infecţie urinară la bărbaţi trebuie să ridice suspiciunea unui cancer vezical, mai ales dacă pacientul respectiv este supraponderal sau obez, dislipidemic!”, a declarat dr. Gianina Gabriela Şotilă, medic specia-list nefrolog, Medstar General Hospital.
Chiar şi atunci când o tumoră vezicală este complet îndepărtată, există un risc ridicat de formare a unei noi tumori în aceeaşi sau în altă regiune. Din acest motiv, cei ce au avut cancer vezical trebuie să rămână sub control medical periodic.
Cancerul de vezică urinară poate fi şi genetic. Această situaţie reprezintă aproximativ 1% din cazuri. Persoanele ce au în familie rude cu cancer vezical au şi ei un risc crescut.
„Mai multe studii au arătat că oamenii metabolizează diferit substanţele chimice, în funcţie de zestrea lor genetică. Persoanele ce metabolizează mai lent substanţele chimice au un risc mai mare să dezvolte cancer de vezică urinară”, menţionează specialistul.
Prezenţa arsenicului în apă a fost asociată de specialişti, cu creşterea riscului pentru cancerul de vezică urinară. Riscul depinde, în mare parte, de zona geografică şi dacă sistemul de alimentare cu apă respectă standardele pentru concentraţia de arsenic. Persoanele care beau zilnic multe lichide au o incidenţă mai scăzută a cancerului vezical. Aceasta se explică prin golirea frecventă a vezicii, astfel substanţele chimice fiind eliminate mai rapid din organism.
Anomaliile congenitale ale vezicii urinare
Înainte de naştere, există o legătură între ombilic şi vezica urinară, legătură numită „uracă” şi care dispare înainte de naştere. Dacă o parte din „uracă” persistă după naştere, aceasta se poate maligniza. „Cancerele cu punctul de plecare în «uracă» sunt în general adenocarcinoame. Astfel de cancere sunt rare, reprezentând mai puţin de 1% din cancerele vezicale. O altă anomalie congenitală, ce creşte riscul de apariţie a cancerului vezical, este extrofia vezicală, caracterizată prin lipsa peretelui abdominal în faţa vezicii urinare, ceea ce expune vezica la infecţii cronice şi poate determina apariţia adenocarcinomului vezical”, explică medicul specialist.
Simptome şi tratament
Printre simptomele care pot anunţa un cancer de vezică se numără: prezenţa sângelui în urină (principala manifestare a tumorilor vezicale), durerea pelviană, urinări dese, stare generală alterată, scăderea în greutate, urină cu miros urât. Simptomele alarmante trebuie să convingă pacientul să se prezinte la medicul nefrolog sau urolog, pentru a se stabili diagnosticul precis. Tratamentul cancerului vezical se face în funcţie de tipul tumorii, dar, în general, implică terapie cu citostatice, radioterapie, intervenţie chirurgicală (cistectomie) etc.
Pentru orice disconfort, trebuie să vă adresaţi de urgenţă medicului de familie, pentru a vă îndruma către un specialist.
v v v
Pentru mai multe informaţii, dar şi programări, puteţi apela numărul de telefon Medstar General Hospital: 0241.638.251.