28 Februarie 2018
976 accesări
0 comentarii

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile şi cea mai frecventă boală endocrină. Acesta se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism şi prin complicaţii care afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge. Practic, diabetul zaharat este o boală în care organismul nu produce destulă insulină sau nu o foloseşte eficient.

Tocmai de aceea, precizează dr. Doina Catrinoiu, medic specialist diabet şi boli de nutriţie, educaţia este esenţială. „Oamenii trebuie avertizaţi asupra necesităţii recunoaşterii precoce a diabetului zaharat, asupra prevenirii bolii şi a serioaselor consecinţe ale acesteia la adulţi, dar şi în rândul copiilor. În sensul acesta, medicii fac tot ce le stă în putinţă: colegii mei tineri se află în şcoli, în licee acolo unde fac educaţie”, a precizat medicul.
Totodată, populaţia nu trebuie să uite din alimentaţia zilnică porţiile de legume şi fructe, dar şi să includă în programul cotidian efortul fizic. „În schimb, trebuie să ne lipsească dulciurile din alimentaţie şi trebuie să facem educaţie zilnic, copiilor noştri şi, de ce nu, adulţilor care ne educă copiii”, a subliniat dr. Catrinoiu.
Potrivit Federaţiei Române de Diabet, diabetul zaharat tip 2 este o problemă de sănătate publică, care, în cele mai multe ţări, s-a dezvoltat rapid, împreună cu schimbările socio-culturale, îmbătrânirea populaţiei, urbanizarea în continuă creştere, schimbări în alimentaţie, lipsa exerciţiului fizic sau alte comportamente nesănătoase. Însă există dovezi concludente că diabetul zaharat tip 2 poate fi prevenit prin modificări în comportamentul alimentar, creşterea activităţii fizice şi scăderea uşoară în greutate.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU