semnebolificat-1329656763

semnebolificat-1329656763
19 Februarie 2012
58775 accesări
58 comentarii

Ficatul este un organ puternic şi rezistent al corpului, iar în unele cazuri semnalele de alarmă se pot observa abia în stadii avansate ale bolii. De aceea, este important să ştiţi care sunt simptomele bolilor de ficat, pentru a depista problema cât mai timpuriu.

Fără activitatea ficatului nu am putea să digerăm mâncarea, să absorbim nutrienţii sau să eliminăm substanţele toxice din organism. Cu toate că acest organ are proprietatea de a se regenera, anumite elemente îl pot afecta atât de grav, încât pot cauza serioase probleme de sănătate. În momentul în care ficatul nu mai funcţionează în parametrii normali, organismul nu mai poate face faţă obezităţii, oboselii, bolilor cardiovasculare sau tulburărilor digestive.

CITEŞTE ŞI: Dietă de dezintoxicare pentru bolnavii de ficat şi rinichi

Cu toate că bolile ficatului nu dau simptome clare care să ne trimită imediat la medic, există anumite manifestări organice care ne semnalează că ficatul suferă. Unul dintre primele simptome constatate de medici în tulburările hepatice este starea permanentă de oboseală. Bolnavii resimt oboseala şi slăbiciunea chiar şi după o noapte de somn sau după o săptămână de odihnă. Pigmentarea pielii este un alt indiciu al bolilor de ficat. Pielea se decolorează şi capătă nuanţe gălbui, deoarece afectarea hepatică determină acumularea în exces de bilirubină (pigment biliar prezent în sânge). Pe faţă pot apărea pete decolorate, iar albul unghiilor devine uşor gălbui.

Suprasolicitarea ficatului provoacă tulburări digestive

Afecţiunile ficatului se pot manifesta şi prin apariţia unor probleme de ordin digestiv. În această situaţie, ar fi bine să evitaţi alimentele „grele” precum cele bogate în grăsimi, zahăr, aditivi şi făină albă, dar şi alcoolul sau tutunul. În plus, dacă ficatul nu funcţionează cum trebuie, se pot observa schimbări în ceea ce priveşte tranzitul intestinal, cum ar fi scaun moale pentru perioade îndelungate, constipaţie, balonare asociată cu diaree şi gaze sau modificări ale culorii urinei şi scaunului.

CITEŞTE ŞI: Ce înseamnă ficat mărit

Starea de sănătate a ficatului poate fi verificată şi după aspectul limbii, susţin unii specialişti. Astfel, bolnavul are senzaţia de gust acru în gură şi greaţă, simte frecvent un gust preponderent amar şi are gura uscată, sau nu mai simte gustul alimentelor. În alte cazuri, predomină o senzaţie de gust sărat indiferent de ali-mentul care este consumat şi apare senzaţia de greaţă imediat după masă. Totodată, pacientul poate avea limba permanent uscată şi o senzaţie de căldură în zona limbii.

Cum putem preveni bolile de ficat

Medicii recomandă evitarea consumului excesiv de alcool, întrucât ficatul este responsabil de filtrarea toxinelor din organism, iar această funcţie este compromisă de ingerarea unor cantităţi mari de alcool. Cantitatea admisă pentru o persoană sănătoasă este de 175 de ml de vin sau 350 de ml de bere pe zi, dar pentru cei cu afecţiuni hepatice, alcoolul este strict interzis. Mai mult, nu amestecaţi medicamentele cu alcoolul. Alimentaţia joacă un rol esenţial în prevenirea afecţiunilor hepatice, aşa că trebuie evitate mâncărurile semi-preparate, sau alte alimente bogate în proteine şi carbohidraţi. De asemenea, respectaţi regulile de igienă, spălaţi-vă des pe mâini, mai ales înainte de masă şi evitaţi expunerea la poluanţii comuni cum ar fi fumul de ţigară sau vaporii de vopsea.

CITEŞTE ŞI: Aveţi ficatul gras? Iată ce trebuie să schimbaţi!

Taguri articol: familie boli şi afecţiuni ficat bolnav

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

58 comentarii

19 martie 2013
valia

dute dracu k tu ai sa urmezi

17 martie 2013
Andreea Nastase

Buna ziua, In primul rand trebuie sa va adresati unui medic specialist pentru a urma un tratament pentru afectiunile deja existente. Acesta poate sa fie internist sau gastroenterolog. A doua problema este regimul alimentar. Evitati toate alimentele care va dau o stare proasta si alimentele crude. Durerile pot proveni de la disfunctionalitatile ficatului si ale bilei,insa medicul este cel care va stabili corect, diagnosticul. Multa sanatate!

17 martie 2013
Andreea Nastase

Buna ziua, Daca fiica dvs vomita de o luna de zile trebuie sa va adresati de urgenta unu medic pediatru. Mergeti la Spitalul Judetean, la sectia de pediatrie. Cat despre medicamentele prescrise de medicul de familie, nu stiu ce fel de tratament este acesta, insa daca dvs considerati ca nu si-au facut efectul, inseamna ca trebuie schimbate. O alta varianta este sa va intoarceti la medicul de familie si sa cereti o trimitere pentru analize de sange. Cu siguranta rezultatele va vor indica afectiunea.

16 martie 2013
alinut86

eu am o star de oboseala si miau aparut ceva pete pe corp {de la gat pana la buric } si intradevar chiar si dupa o saptamana de odihna sunt tot obosit ce sa fac ?......

15 martie 2013
nela

buna,am 46 de ani si am o durere in partea stanga ,am facut ecografie abdominala si am splina marita am dureri cumplite am avut 3 zile de dureri de parca aveam coaste rupte am si ficatu si fierea marite ,nu es afara cum trebuie indiferent ce mananc ,imi ]huruie /] rau in partea staga ,oare sunt probleme la colon .multumesc

15 martie 2013
mariana

fiica mea are 7 ani si, de cca. o luna vomita dimineata, inainte sa plece la scoala ce credeti ca ar trebui sa fac? medicul de fam mi-a recomandat niste pastile, dar cred ca nu sunt eficiente

7 martie 2013

sa se prosteasca mai rau? :))

6 februarie 2013
Andreea Nastase

Buna ziua, Asa cum am raspuns si doamnei care se afla in aceeasi situatie, este de preferat sa va adresati medicului internist pentru o ecografie. Ati amintit de TGP si TGO , transaminaze. Daca medicul v-a recomandat sa le repetati, va trebuie sa faceti acest lucru. Adresati-va in prima instanta medicului de familie care va cunoaste istoricul medical si care va va si examina.Va mai putei adresa si dr. Eugen Dumitru de la Clinica Gastromond care este gastroenterolog si care va poate ajuta sa gasiti cauzele problemei. Pentru a va programa aveti tel> 0770.25.59.14. Multa sanatate!

5 februarie 2013

Am si eu aceasti problema,Am nascut in urma cu 3 luni si jumatate si am inceput sa ma constip,ba chiar am avut si sacune cu sange.Am fost la un chirurg si mi-a dat vit E si mi-a zis sa consum multe lichide si fructe cum ar fi portocalele(chiar daca face colici la bebe), dupa care am facut si analizele si mi-au iesit transaminazele mari tgo 69 si tgp95,asta a fost cu o luna inurma acuma ar trebui sa mi le repet.De vreo cateva zile ma cam doare in partea dreapta zic eu ficatul ma inteapa si am c-am slabit dupa nastere.Am avut 78de kg inainte sa nasc dupa nastere am avut 67kg.si acuma am60.(poate ca si alaptez,slabesc).Intrebarea mea este ca ar fi ceva probleme cu ficatul?sa ma duc la un dr intern?!?!Multumesc mult(mananc cam totul la cuptor si fiert,cam rar prajit)

31 ianuarie 2013
Andreea Nastase

Buna ziua, Stimata doamna, in urma comentariului dvs. am luat legatura cu un medic internist care va recomanda sa efectuati o ecografie abdominala. Mai mult, medicul a specificat ca trebuie sa stie urmatoarele> cand ati nascut, daca nasterea a fost naturala sau prin cezariana, daca aveti scaun normal sau au aparut schimbari, ce contine alimentatia dvs. Asadar, sfatul meu este sa consultati un internist pentru un consult amanuntit. Puteti apela la dr. Florian Stoian, de la Clinica Medstar 2000, cu care , de altfel am discutat despre problemele dvs. pentru a va raspunde. Va doresc sanatate si toate cele bune!

1...3456
Articol publicat de Alexandra MALACHI