Durerea de stomac, însoţită de arsuri şi greaţă este primul şi cel mai „păcătos” simptom pe care bolnavii de ulcer îl resimt după fiecare înghiţitură.
O cauză extrem de des întâlnită, dar neglijată de aceştia este infecţia cu o bacterie care distruge uşor, uşor mucoasa gastrică. Medicii spun că ea poate fi depistată printr-un simplu test şi tratată, pentru ca suferinţa să dispară.
Fără tratament, se ajunge la complicaţii Medicii spun că mulţi dintre pacienţi fac greşeala de a se trata de stomac cu aşa-zisele „leacuri băbeşti”, preparate în cele mai multe dintre cazuri din plante sau tot felul de alimente făcute în casă, în schimbul unei consultaţii medicale prin care specialistul poate depista cauza îmbolnăvirii şi pentru a iniţia tratamentul corect. Ei spun că, deşi pare banală, durerea de stomac ce persistă mai mult de câteva zile, poate semnala, de exemplu, infecţia cu bacteria helicobacter pylori.
„Helicobacter pylori este o bacterie Gram negativ, spiralată, flagelată care se localizează în mucoasa gastrică. Infecţia cauzată de H.pylori apare ca urmare a colonizării bacteriene a stomacului şi porţiunii iniţiale a duodenului, fiind o cauză majoră de gastrită cronică, ulcer gastric, duodenal sau chiar cancer gastric. La marea majoritate a pacienţilor infectaţi cu H.pylori nu apar semne sau simptome de boală. În unele cazuri se însoţeşte de manifestări clinice de tip dispeptic cu: disconfort abdominal, greaţă, arsuri, regurgitaţii, sau senzaţie de plenitudine după mese”, explică dr. Luana Alexandrescu, medic primar gastroenterologie/ medici-nă internă din cadrul Centrului medical GASTROMOND Constanţa. Ce teste stabilesc diagnosticul Pentru stabilirea diagnosticului de infecţie cu H.Pylori sunt nece-sare investigaţii precum: - analize de sânge - depistare H.pylori - Anticorpi IgG - testul respirator cu uree - analiza materiilor fecale - Antigen H.pylori din materiile fecale - endoscopia digestivă superioară cu recoltarea unor mostre de ţesut (biopsii ale mucoasei) ce vor fi analizate ulterior pentru decelarea H.pylori. Tratamentul infecţiei cu H.pylori constă în administrarea unor combinaţii de antibiotice care să distrugă bacteria, eradicând astfel infecţia, în asociere cu medicamente care suprimă sau reduc secreţia de acid eliberată la nivelul tractului digestiv.
„Testarea post-terapeutică în vederea confirmării eradicării H.pylori este necesară la câteva săptămâni după tratament. Prevenirea complicaţiilor infecţiei cu H.pylori implică în primul rând testarea preventivă pentru H.pylori, chiar şi în absenţa simptomatologiei, înlăturând astfel riscul dezvoltării unor complicaţii severe ale infecţiei cu această bacterie cum ar fi cancerul gastric”, susţine dr. Mihaela Weis, medic specialist medicină internă din cadrul centrului medical.
Analize doar cu trimitere de la medicul de familie În cadrul Centrului Medical GASTROMOND se pot realiza în prezent 3 din cele 4 investigaţii pentru depistarea H.pylori, GRATUIT doar pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.
Totodată, centrul medical GASTROMOND oferă şi consultaţii gratuite de gastroenterologie şi medicină internă, dar şi ecografie abdominală, electrocar-diogramă şi eliberarea de reţete medicale doar pe baza biletului de trimitere eliberat de către medicul de familie sau medicul specialist. Pentru mai multe programări aveţi la dispoziţie numerele de telefon: 0770.255.914 şi 0341.462.767.