Organismul nostru are diferite modalităţi prin care ne transmite semnale importante despre sănătate, chiar şi atunci când poftim la o bucăţică de ciocolată, o friptură suculentă sau la ceva picant. În cazul ciocolatei, de exemplu, specialiştii consideră că anumite substanţe chimice din acest produs dulce măresc producţia de serotonină a creierului şi ajută îmbunătăţirea stării generale. În plus, ciocolata conţine vitamine B şi magneziu care controlează producţia de energie a corpului. Cu toate acestea, atunci când ne e poftă de ciocolată, ar trebui să consumăm un tip de ciocolată care conţine peste 70% cacao.
Mai departe, când simţim nevoia să mâncăm paste, cartofi sau pâine înseamnă că nivelul zahărului din sânge este foarte mic. Hipoglicemia este o problemă medicală care favorizează apariţia poftelor alimentare de carbohidraţi. Iubitorii de alimente picante se confruntă cu hipertensiune şi un ritm cardiac mărit, iar cei care au poftă de alimente sărate, precum cartofii prăjiţi, ar putea suferi de oboseală suprarenală. Acest lucru înseamnă că organismul are nevoie de minerale care se găsesc în mod natural în sare. Pofta de sare mai este asociată şi cu afecţiuni cronice precum diabetul, hipertensiunea sau anemia. Şi nevoia constantă de apă poate fi un semn al diabetului. La pacienţii care suferă de diabet, setea este un simptom al bolii care apare în primele săptămâni.