04 Noiembrie 2016
1866 accesări
0 comentarii

Foarte multe femei sunt diagnosticate, la ora actuală, cu fibroame uterine, care apar sub forma unor tumori benigne amplasate pe peretele muscular al uterului.
„Fibroamele constau din ţesut dens, fibros şi sunt hrănite şi susţinute de către arterele uterine în aproape fiecare caz în parte. Fibroamele uterine se întâlnesc la 20-50% dintre femeile de vârstă fertilă. Ele pot afecta, însă, femeile de toate vârstele, dar sunt mai frecvente la femeile cu vârste între 40 şi 50 ani. În cele mai multe cazuri, există mai mult de un fibrom în peretele uterin”, ne-a declarat dr. Stelian Bafani.
Fibroamele variază din punct de vedere al dimensiunilor, de la microscopice la mase tumorale care umplu întreaga cavitate abdominală. În unele cazuri, ele pot fi la fel de mari ca o sarcină la termen.

Cum pot fi recunoscute fibroamele
Deşi sunt tumori benigne, fibroamele uterine pot cauza o serie de probleme. Astfel, multe femei care au fibroame nu au niciun simptom. Însă la cele ce au, simptomele pot fi influenţate de localizarea, mărimea şi numărul de fibroame. Cele mai frecvente simptome de fibrom uterin includ sângerări menstruale abundente, presiune pelvină sau durere, urinări frecvente, constipaţie, dureri de spate sau de picioare şi complicaţii ale unei sarcini asociate.
Deşi foarte frecvente, doar 10-20% din fibroamele uterine necesită tratament.

Cum se pot trata fibroamele
Cu toate ca fibroamele uterine, de obicei, nu sunt periculoase, ele pot cauza disconfort şi pot duce la complicaţii, cum ar fi anemia, determinată de pierderile mari de sânge.
„Fibroamele uterine sunt frecvent diagnosticate întâmplător, în timpul unui examen ginecologic de rutină. Medicul constată neregularităţi în forma uterului, sugerând prezenţa fibroamelor. Există anumite examene paraclinice ce pot confirma diagnosticul pozitiv de fibrom uterin. Acestea sunt ecografia, testele de laborator, hemograma completă etc.”, a mai declarat dr. Bafani.
În cazul în care ecografia tradiţională nu oferă suficiente informaţii, se pot efectua alte examene imagistice, cum ar fi rezonanţa magnetică nucleară, histerosonografia, histerosalpingografia.
În ceea ce priveşte tratamentul, în prezent nu există o abordare unică în tratamentul fibromului uterin, ci există mai multe opţiuni. Se poate opta pentru o terapie medicamentoasă, dar şi pentru montarea unui dispozitiv intrauterin cu eliberare de progestin. De asemenea, medicii pot efectua anumite proceduri, care pot distruge fibromul uterin, fără a fi îndepărtat prin intervenţie chirurgicală. Acestea sunt: embolizarea arterelor uterine, miomectomia laparoscopică etc.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU