16 Ianuarie 2018
953 accesări
0 comentarii

La naștere pot avea 47 de centimetri sau 50 centimetri, dar după aceea, bebelușii cresc și iau în greutate constant, lună de lună. Toți copilașii trec prin pusee de creștere în primul an de viață, pusee care aduc cu sine stări de iritare, plânsete necontrolate sau lipirea de sânul mamei.

De obicei, puseele de creștere au loc în prima săptămână după naștere, la 2-3 săptămâni, apoi la lună, trei, șase și nouă luni. Având propriul ritm de dezvoltare, fiecare bebeluș va avea propria dezvoltare. Așadar, a precizat dr. Angela Ardeleanu, medic pediatru, este foarte important ca părinții să fie atenți la reacțiile copilului. Specialistul a subliniat că, înainte de fiecare puseu de creștere, are loc o schimbare în sistemul nervos al copilului. De cele mai multe ori, puseul de creștere durează 2-3 zile, dar se poate întinde și pe durata unei săptămâni.

Care sunt semnalele care indică aceste pusee de creștere? În primul rând, bebelușul suge mai mult și la intervale mai scurte de timp, lăsând impresia că nu se mai satură. Apoi, cel mic poate deveni mai agitat, mai ales în timpul suptului.

De precizat că senzația permanentă de foame este însoțită de alternarea mișcărilor de atașare - detașare de la sânul mamei, joaca cu mamelonul mamei și starea de iritare. Nu în ultimul rând, sugarul poate plânge aparent fără motiv.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU