Intoleranţa nu se manifestă acut ca alergiile, ci putem să consumăm un aliment la un moment dat şi simptomele să apară până la 72 de ore
Dacă alergiile sunt boli cu reacţii imediate, intoleranţa alimentară este un răspuns al organismului la un aliment incomplet digerat, ceea ce face ca nu de puţine ori, un bolnav să nu poată face singur diferenţa între cele două afecţiuni. În sprijinul acestora vin însă specialiştii care efectuează un test ce arată diagnosticul corect.
Cum se pune diagnosticul corect
Diferenţa între alergii şi intoleranţe este reprezentantă de mai mulţi factori. Intoleranţa este reacţia de răspuns a organismului la un aliment incomplet digerat , pe care îl reperează ca fiind toxic. Ea poate fi înnăscută prin deficit de enzimă, de digestie a lactozei sau a glutenului sau dobândită după intervenţia pe intestin, operaţii sau un proces cronic de malabsorbţie.
Intoleranţa nu se manifestă acut ca alergiile, ci putem să consumăm un aliment la un moment dat şi simptomele să apară până la 72 de ore. Afecţiunea este reprezentată de balonări, dureri abdominale, dureri de cap, astenie, diaree sau constipaţie, insuficienţa de eliminare a materiilor fecale. În timp, netratate, pot genera sindromul de oboseală cronică, atacuri de panică, boli cronice intestinale sau boli degenerative neurologice.
Alergiile sunt mediate IGEE, adică imunoglobulinele sunt crescute în sânge. Acestea sunt boli acute cu reacţii imediate, în cazul cărora pe corp apare o reacţie cutanată imediat după consumul alimentului. Pot să apară vărsături, diaree, deshidratare şi stare generală alterată.
„Sindromul de inflamaţie cronică intestinală stă la baza multor afecţiuni cronice degenerative, cutanate, neurologice, psihiatrice, nutriţionale şi este sub-diagnosticat în rândul populaţiei deoarece la tratamentele în urgenţă pacientul se simte bine pentru o perioadă scurtă de timp. Diagnosticarea intoleranţelor şi a sindromului de malabsorbţie, maldigestie se poate efectua cu ajutorul testului lactofan care măsoară hidrogenul expirat , analizându-se în acest fel tulburarea metabolică intestinală datorată suprainfecţiei bacteriene intestinale, generată de reziduurile alimentare nedigerate. Procedura este non-invazivă, uşor de realizat şi aduce o informaţie foarte importantă medicului terapeut care poate să diagnosticheze afecţiunile de mai sus, împreună cu examenul clinic şi alte investigaţii ulterioare”, explică dr. Ionica Ciortan, medic primar pediatrie, competenţă în alergologie pediatrică, director al Centrului Medical IOWEMED Constanţa.
Cum funcţionează testul
Lactofan este utilizat în diagnosticul de malabsorbţie a lactozei sau a altor zaharuri. De asemenea, este posibilă investigarea tranzitului intestinal şi a creşterii bacteriene excesive. În cazul malabsorbţiei, zahărul nedigerat trece în intestinul gros, unde acţiunea bacteriei provoacă eliberarea de hidrogen care este absorbit prin peretele intestinal şi se dizolvă în fluxul sanguin. Gazul dizolvat este eliberat în plămâni prin vasele capilare de sânge şi apoi este expirat. O concentraţie crescută a hidrogenului expirat, după ingerarea lactozei, relevă aşadar malabsorbţia lactozei şi poate fi măsurată uşor şi cu precizie cu ajutorul acestui test.
Specialiştii IOWEMED spun că au purtat discuţii cu medicii de familie asupra acestui test care îi poate ajuta să diagnosticheze mult mai repede şi mai uşor diferenţa dintre cele două afecţiuni.
„Noi l-am prezentat medicilor de familie şi gastroenterologilor. Valoarea acestor teste este mare, deoarece poate să elimine o parte din pacienţii care merg către colonoscopie inutil. Această investigaţie, colonoscopia, se re-comandă în special persoanelor peste 40 de ani cu sângerări la scaun sau doar la recomandarea medicului. După efectuarea testelor pacientul poate să efectueze şi testul de intoleranţă la 100 de alimente în felul acesta stabilindu-i-se şi o dietă de excludere pe o perioadă de 1, 3, 6 luni, asigurându-i-se vindecarea. Pacienţii pot să vină la testare în cadrul clinicii şi cu trimitere de la medicul de familie şi direct”, completează dr. Ciortan.