18 Iunie 2018
7626 accesări
0 comentarii

Orjeletul sau urciorul, cum i se mai spune, este o infecție a unei glande sebacee, apărută la nivelul pleoapei. Aceste glande sebacee se află la baza genelor și se pot infecta, cel mai adesea, din cauza prezenței unei bacterii, precum stafilococul auriu. Desigur, orjeletul poate fi extern sau intern, în funcție de locul în care se dezvoltă infecția.

Potrivit dr. Laura Popa, medic specialist oftalmolog, persoanele diagnosticate cu așa ceva au dureri în zona pleoapei, care nu numai că se va înroși, dar se va și va umfla. Apoi, după câteva zile, punctul respectiv va colecta puroi și poate supura.

De cele mai multe ori, acesta se sparge, se scapă de puroi și presiunea cedează. Mai rar, orjeletul poate fi însoțit de febră. Totuși, există situații în care orjeletul intern se poate închista și este nevoie de intervenția chirurgului pentru a putea fi îndepărtat.

Ca și cauze, aici pot fi enumerate mai multe, de la igiena precară, până la folosirea unor produse de machiaj de proastă calitate, expirate ori înotul în bazine cu probleme.

Partea bună este că urciorul se vindecă de la sine în aproximativ o săptămână, dar este necesar ca acesta să fie uns, între timp, cu diferite creme pe bază de antibiotice și antiinflamatorii.

De reținut: nu faceți pe medicul și nu încercați să stoarceți singuri orjeletul! Cel mult, dacă acesta nu se resoarbe, chirurgul poate face o incizie pentru a elimina puroiul. Tocmai de aceea, este extrem de important ca igiena să fie corespunzătoare pe durata tratamentului. Apoi, se impune, obligatoriu, ca zona să fie spălată cu apă și săpun și pot fi aplicate comprese calde și antiseptice.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU