25 Octombrie 2020
572 accesări
0 comentarii

Privarea de alimente cu mult zahăr provoacă uneori stări asemănătoare sevrajului. De ce? Pentru că zahărul stimulează serotonina şi dopamina, aceiaşi hormoni „ai fericirii” activaţi şi de droguri, arată studii complexe efectuate pentru înţelegerea fenomenului. Aşa că, fie că vorbim de dependenţă sau de o problemă de control, privarea de la porţia zilnică de zahăr poate genera manifestări extreme precum stări de ameţeală, anxietate şi chiar frisoane, precizează doctorulzilei.ro.

Practic, zahărul activează toate celulele din creier, iar consumul excesiv de dulciuri poate modifica receptorii de la nivelul creierului, care reglează ceea ce mâncăm. Tocmai de aceea, modificarea cantităţilor poate face ca şi simpla imagine a unui aliment dulce să se manifeste la nivel cerebral, ca şi în cazul dependenţilor de droguri. În felul acesta, pot exista scăderi bruşte ale glicemiei, care dau ameţeli şi frisoane, sunt de părere specialiştii.

Ei consideră că pentru a scăpa de dependenţa de zahăr trebuie să urmaţi o dietă care să vă ajute să schimbaţi total modul în care mâncaţi. Astfel, eliminarea bruscă a zahărului este o metodă temporară, a cărei efecte sunt de scurtă durată. Sfatul este să încercaţi să eliminaţi dulciurile treptat. Începeţi prin a elimina desertul, după cină, apoi reduceţi zahărul din cafea sau cereale, însă nu vă aşteptaţi la miracole. Este nevoie de timp pentru a scăpa definitiv de dependenţă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU