Pentru a evita complicaţiile de la nivelul membrelor inferioare, medicul precizează că bolnavii de diabet au nevoie şi de o îngrijire completă a picioarelor
Potrivit studiilor privind complicaţiile ce pot surveni la bolnavii de diabet zaharat, aproape 30 la sută dintre aceştia prezintă o anomalie de natură cutanată la nivelul picioarelor, infecţiile cutanate fiind considerate, de altfel, unul dintre primele simptome ale afecţiunii.
După cum ne-a explicat dr.
Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center, diabetul zaharat este o boală care afectează terminaţiile nervoase, nervii în general, dar şi vasele sanguine mici. În plus, tot diabetul zaharat este răspunzător de interferarea cu sistemul imunitar. Suficiente motive pentru ca organismul unui pacient diagnosticat cu diabet să fie mult mai predispus infecţiilor. Pentru a evita complicaţiile de la nivelul membrelor inferioare, medicul precizează că bolnavii de diabet au nevoie şi de o îngrijire completă a picioarelor, evident, pe lângă tratamentul de bază prescris în astfel de situaţii.
Riscuri de amputaţie
„Fiind vorba despre o boală atât de răspândită şi cu riscuri atât de mari, specialiştii au făcut nenumărate cercetări în domeniu şi aşa au ajuns la concluzia că diabeticul expus la aceste leziuni de la nivelul piciorului ar putea prezenta un mare risc de amputaţie a membrului inferior. Totul, din cauză că aceste leziuni cutanate afectează nu doar pielea, ci şi ţesutul subcutanat, nervii, vasele şi ţesutul osos al piciorului”, ne-a mai spus dr. I. Botezatu, care a ţinut să adauge că îngrijirea piciorului diabetic obligă, înainte de toate, la o igienă fără cusur a membrelor inferioare.
Cauze
Medicul a enumerat şi cauzele care duc la ceea ce specialiştii numesc „Piciorul diabetic”, respectiv dezechilibrul glicemic, circulaţia sanguină deficitară, neuropatia diabetică, infecţiile. Aşadar, această afecţiune are nenumărate implicaţii funcţionale, dar şi la nivel estetic. Din păcate, lucrurile nu se opresc aici, pentru că la un pacient cu diabet s-ar putea vorbi şi despre o mână diabetică, un tegument diabetic, întrucât particularitatea bolii priveşte, prin modificarea metabolismului lipidelor şi glucidelor, toate structurile organismului.
„Practic, piciorul diabetic este mai mult o sintagmă, decât un diagnostic, deci pacientul are neuropatie diabetică sau arteriopatie diabetică”, a completat medicul specialist.
Îngrijirea picioarelor
Cât priveşte grija diabeticilor pentru sănătatea picioarelor, medicul ne-a spus că aceasta ar trebui să implice un control zilnic pentru a identifica leziunile care nu se resimt, iar dacă apar noi leziuni sau infecţii, bolnavul trebuie să ia urgent legătura cu medicul specialist. Pentru ţinerea problemelor sub control, se impune şi îngrijirea eventualelor bătături, tăierea atentă şi constantă a unghiilor, utilizarea antisepticelor şi a pansamentelor cu rivanol, dar şi a încălţămintei potrivite, comode, care să dea voie piciorului să respire.