Problemele digestive pot avea cauze multiple şi pot îmbrăca forme variate, cu diverse simptome. Menta este un remediu natural popular pentru mai mult tipuri de afecţiuni digestive, de la un stomac deranjat, la afecţiuni precum sindromul colonului iritabil.
Ceai de mentă,pentru o digestie optimă
Potrivit Universităţii Maryland Medical Center (UMMC), ceaiul de mentă are proprietăţi calmante, fiind utilizat frecvent pentru eliminarea disconfortului cauzat de arsurile la stomac, greţuri, diaree, indigestie, balonare, gaze şi flatulenţă. Cu toate aceste, unele tulburări ar putea necesita, pe lângă consumul de ceaiuri, şi remedii medicale.
Testele de laborator au arătat că menta elimină unele tipuri de bacterii, fungi şi virusuri, sugerând astfel că aceasta ar deţine proprietăţi antibacteriene, antifungice şi antivirale. Mentolul şi salicilatul de metil, principalele ingrediente ale mentei, au efecte antispastice şi de calmare a tractului gastrointestinal. De aceea, multe cercetări susţin utilizarea mentei în tratarea indigestiilor şi a sindromului colonului iritabil.
Menta combate indigestia şi reduce balonarea
Menta calmează musculatura stomacului şi îmbunătăţeşte fluxul biliar, care ajută la digestia grăsimilor. Drept rezultat, alimentele trec prin stomac mai repede. Totuşi, dacă simpromele indigestiei sunt legate de sindromul refluxului gastroesofagian, nu ar trebui să consumaţi mentă.
Menta relaxează musculatura intestinului, care permite astfel gazelor intestinale să treacă mai uşor.
Sindromul colonului iritabil
Mai multe studii au arătat că menta sub formă de comprimate filmate poate contribui la ameliorarea simptomelor sindromului colonului iritabil, precum durerea, balonarea, gazele şi diareea. Faptul că aceste comprimate sunt filmate împiedică eliberarea mentei în stomac, fapt ce ar putea provoca indigestie sau arsuri.
Cum consumăm menta
Ceaiul de mentă se prepară simplu, dintr-o linguriţă de frunze uscate de mentă, la o ceaşcă de apă caldă, pe care le lăsaţi la infuzat pentru 10 minute. UMMC recomandă consumul a patru-cinci ceşti de ceai de mentă pe zi.
O metodă mai la îndemână de a beneficia de efectele pozitive ale mentei asupra sindromului colonului iritabil şi a altor probleme digestive este administrarea a una-două capsule cu ulei de mentă, de două-trei ori pe zi.
Persoanele care suferă de boala de reflux gastroesofagian nu ar trebui să bea ceai de mentă deoarece acesta ar putea avea un efect de amorţire a sfincterului dintre esofag şi stomac, determinând creşterea acidităţii.
De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează şi persoanele aflate sub tratament pentru diabet, tensiune arterială, cu medicamente care reduc aciditatea trebuie să discute cu un medic specialist înainte de a urma o terapie bazată pe consumul de ceai de mentă.