Brusturul este o plantă cunoscută datorită acţiunii sale dezinfectante şi antimicrobiene, fiind utilizată pentru o gamă largă de afecţiuni, dintre care: abcese, acnee, bronşită, afecţiuni ale intestinelor, ale ficatului, ale căilor urinare, diabet, celulită, laringită, herpes etc. Potrivit specialiştilor, ceaiul din brusture este recomandat pentru tratarea dermatozelor, reumatismului, calculilor renali, diabetului, constipaţiei, obezităţii, cistitei, bronşitei. Sub formă de comprese, ceaiul de brusture este indicat pentru tratarea acneei, disfuncţiilor glandelor sudoripare, eczemelor uscate.
Pentru tratarea diabetului zaharat, se prepară un ceai dintr-o linguriţă de rădăcini de brustur mărunţite, peste care se toarnă 250 ml de apă clocotită. Se recomandă a se bea u două-trei căni de ceai neîndulcit pe zi.
Dacă pacientul suferă de răceală sau gripă ori doreşte curăţarea organismului de impurităţi şi toxine, ceaiul din rădăcini de brustur are efect binefăcător. Ca tonic capilar, rezultate deosebite înregistrează tinctura din brustur. Aceasta se prepară din 20 de frunze de brustur mărunţite şi macerate timp de 15 zile, în 100 ml de alcool, la temperatura camerei. Vasul în care se află frunzele de brustur se va agita de cinci ori pe zi pentru ca extracţia părţii active din plantă să fie cât mai completă. Brusturele are în compoziție substanțe active precum sărurile de potasiu și vitaminele, iar asta îl transformă într-unul dintre cele mai eficiente leacuri pentru detoxifierea organismului.
Totodată, rădăcina de brusture este recomandată și pentru purificarea sângelui și eliminarea toxinelor din corp și, potrivit studiilor, consumul regulat ajută la o circulație mai bună a sângelui.