lasuna brand - buy generic diarex for sale buy generic himcolin
Majoritatea mamelor doresc să alăpteze, dar unele întâmpină tot felul de probleme, în timpul procesului, de aceea recurg la formulele de lapte. Cu toate acestea, cu sprijinul specialiştilor, alăptarea poate fi susţinută aproape în toate cazurile.
„«Eu doresc să alăptez», aşa începe fiecare mămică ce aduce un copil pe lume. «Alăptarea este un avantaj imens pentru mamă, copil, societate», aşa începe orice pediatru discuţia cu toate proaspetele mămici. Întrebarea şi nedumerirea mea este de ce atâtea mame îşi cresc sugarii doar cu lapte matern, în condiţiile în care se face totuşi puţin în sensul promovării alăptării”, explică dr. Ionela Popescu, medic primar pediatru, Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Euromaterna.
Medicul specialist face referire la câteva obstacole întâlnite în practica de zi cu zi, care sunt descrise pe larg în literatura de specialitate. Aşadar, se pare că proaspetele mame au parte de o educaţie insuficientă privind alăptarea în perioada prenatală. Politicile spitaliceşti trebuie să susţină acest demers. Totodată, multe mame întrerup, nefundamentat, alimentaţia la sân.
„Unii dintre factorii care influenţează negativ procesul de alăptare sunt: externarea precoce din maternitate şi urmărirea deficitară la domiciliu sau în teritoriu; mama salariată sau care necesită începerea mai devreme a serviciului: orice femeie care alăptează şi se întoarce la muncă are nevoie de sprijin din partea patronatului, pentru susţinere din acest punct de vedere; lipsa unui suport social larg; prezentarea de către mediile de informare media a alimentaţiei cu biberonul drept normativ; promovarea comercială a formulelor de lapte. Dacă majoritatea obstacolelor se datorează sistemului sanitar în general, revin la întrebarea mea: Cum de sunt atâtea mame care-şi cresc sugarul exclusiv cu laptele lor până la 6 luni? Rămâne acest semn de întrebare pentru toată lumea medicală şi rămâne alăptarea, în continuare, o dorinţă pentru mame şi un deziderat pentru medicul ce consiliază gravida, lăuza, mămica”, subliniază medicul specialist.
Semne bune pentru o alăptare eficientă
Când copilul suge frecvent: 8-12/24ore (copilul nu trebuie să ia ambii sâni la fiecare masă) este un semn bun, aşa că mama nu trebuie să se îngrijoreze. Potrivit specialistului, copilul trebuie lăsat să sugă până termină, la un sân (timpul este variabil). Un alt semn care arată că alăptarea este corectă se referă la episoadele intermitente de supt ritmic, cu înghiţituri audibile.
Când copilul este alimentat la sân corect, acestuia i se schimbă 1-2 scutece ude/zi în primele 2 zile, după naştere.
„Urina roşie, dată de cristale de acid uric, dispare după primele 3 zile de viaţă. Din ziua a 3-a de viaţă, copilul udă 6-8 scutece pe zi, are minim 3-4 scaune/zi, cantitatea scaunelor, nu mai mare de o lingură. După ziua a 3-a: scaune moi, galbene. Există şi unele semne de avertisment: sub 6 scutece ude/24 ore, după ziua a 3-a; scaune negre/verzi sau brun-negricioase, după ziua a 3-a; sub 4 scaune/zi, galbene, între ziua a 4-a şi săptămâna a 4-a; sub 8 supturi/zi”, mai spune medicul pediatru.
Semnele de avertisment cer evaluarea sugarului de către pediatru, a sânului şi a suptului, pentru a se putea face corecţia necesară din timp şi a sprijini mama să alăpteze în continuare.
„Practic, ca de la mamă la mamă, urmaţi-vă instinctul atunci când cuvintele sunt prea puţine şi prea sărace ca să poată să cuprindă multitudinea de trăiri pentru o mamă la început de drum. Mai bine întrebaţi un specialist decât să staţi cu spaima că ceea ce faceţi nu e corect. Odată cu venirea pe lume a copilului se naşte şi o mamă care învaţă alături de copilul ei o noua viaţă!”, adaugă medicul pediatru Ionela Popescu.
Pentru detalii, programări şi consiliere, apelaţi numărul de telefon 0241. 605.555.