06 Noiembrie 2016
5667 accesări
0 comentarii

În prezent, în judeţul Constanţa avem câteva sute de bolnavi care fac dializă şi peste o mie de persoane cu insuficienţe renale în diferite stadii. Tocmai de aceea, pe viitor, se doreşte evitarea unor diagnostice grave prin care să se ajungă la dializă.

Despre tratamentul pacienţilor care vin săptămânal pentru dializă în spital, şeful secţiei de Hemodializă, dr. Bogdan Câmpineanu a spus că aparatele pot face într-adevăr multe lucruri, dar nimic nu poate înlocui un rinichi normal. Desigur, dializa reprezintă o speranţă de viaţă, iar unii fac aceste proceduri de ani de zile, cu toate că aici se poate vorbi deja de o viaţă lipsită de multe dorinţe, idealuri înăbuşite, dar trăieşti...

"Avem pacienţi care fac dializă de peste 23 de ani. Desigur, pentru acestea au existat şi perioade în care sănătatea nu a fost la cele mai bune cote, au avut şi complicaţii, dar cu toate acestea au încercat să fie mereu optimişti”, a precizat medicul.

Partea bună a lucrurilor este că, în ultimii ani, au apărut tot mai mulţi medici nefrologi, fapt ce a condus, în mod evident, la depistarea din timp a bolii de rinichi. Cu toate acestea, constănţenii sunt sfătuiţi să se prezinte la medic imediat cum se simt rău, nu atunci când nu se mai poate face nimic decât dializa.

„Nimic nu se compară cu un rinichi normal. Tot ce fac aparatele reprezintă doar o minune a tehnicii şi a cunoaşterii la momentul actual, dar nu pot suplini un rinichi normal. Viaţa omului cu dializă nu este una normală, dacă de trei ori pe săptămână trebuie să stea legat, timp de câte patru ore de câte un pat. Este clar că acest lucru nu este deloc uşor de suportat, ori ce poate fi mai important decât ca omul să aibă o viaţă normală?”, a mai spus şeful secţiei de Hemodializă din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Bogdan Câmpineanu.

Medicul este de părere că lumea trebuie să meargă neapărat la medic, să se ocupe şi de rinichi, mai ales că acesta este un organ destul de silenţios, care, în general, nu prea doare, decât în anumite situaţii.

Ce trebuie să facă un bolnav dializat

Puţini ştiu că rinichiul primeşte 25% din volumul de sânge care circulă în corpul nostru, tocmai de aceea orice scădere bruscă a tensiunii arteriale sau alte probleme pot determina leziuni acute ale rinichiului. Desigur, există şi multe substanţe care determină afectarea rinichiului, precum unele antiinflamatoare luate pentru răceală şi gripă sau unele antibiotice indicate pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, gen Gentamicină, care sunt toxice pentru rinichi.

Dr. Câmpineanu consideră că un bolnav care face dializă trebuie să ţină cont de mai multe lucruri. Astfel, acesta trebuie să aibă, în primul rând, o greutate optimă, ceea ce presupune un nivel de hidratare normal, fără excese. Apoi, pacientul este obligat să aibă în vedere un regim alimentar din care trebuie să elimine alimentele bogate în fosfor şi în potasiu, pentru că la marea majoritate a pacienţilor rinichiul nu mai funcţionează şi nu mai poate elimina potasiul, astfel că la valori foarte mari poate deveni periculos, cu potenţial letal. Acestea sunt primele indicaţii pe care un bolnav care a intrat în programul de dializă le primeşte.

În plus, el trebuie să se ferească să nu se lovească, să nu îşi ia tensiunea la mâna cu fistula, să nu aibă tensiunea arterială foarte mică etc. Totodată, cei cu catetere sunt rugaţi să aibă grijă să îşi asigure o toaletă cât mai riguroasă, pentru că acestea pot fi porţi de intrare pentru diferiţi germeni.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU