Cicoarea este una dintre principalele surse de insulină, o fibră cunoscută pentru proprietățile sare prebiotice. Mai exact, prebioticele servesc ca hrană pentru bacteriile bune care se regăsesc în tractul gastrointestinal și sunt asociate cu o digestie sănătoasă, sunt antiinflamatorii, întăresc imunitatea și îmbunătățesc dispoziția.
De asemenea, precizează csid.ro, prebioticele accelerează absorbția nutrienților necesari precum calciu și magneziu. Un alt beneficiu din punct de vedere digestiv este capacitatea de a ameliora constipația, care afectează 30% din populație. În urma unui studiu s-a descoperit că cicoarea ajută la îmbunătățirea funcției digestive.
Rădăcina de cicoare ajută la reglarea glicemiei și a nivelului de insulină și ușurează controlul diabetului. În urma unui studiu la care au luat parte femei care sufereau de diabet de tip 2, acestea au fost împărțite în două grupe. Uneia dintre grupe i s-a administrat zilnic insulină, în timp ce pentru a doua grupă s-a administrat un tratament placebo.
Femeilor cărora li s-a administrat insulina le-a crescut nivelul de antioxidanți din sânge, au redus din greutate și HbA1c, o unitate de măsură a glicemiei. Pe lângă vitamine, minerale și fibre, rădăcina de cicoare conține diferite tipuri de antioxidanți, inclusiv cei cunoscuți pentru reducerea inflamațiilor și protejarea arterelor. În urma unui studiu realizat pe animale, s-a demonstrat că antioxidanții care se regăsesc în cicoare protejează ficatul.