Cicoarea este o plantă cunoscută pentru proprietățile ei tămăduitoare. Pe vremuri, era cultivată și folosită pentru tratarea bolilor hepato-biliare.
Apoi, mai târziu, aceasta a fost utilizată în scop terapeutic. De exemplu, rădăcinile recoltate sunt folosite toamna târziu, iar celelalte părți sunt recoltate și folosite în timpul înfloririi.
În prezent, cicoarea este înlocuitorul tradițional al cafelei, având un gust asemănător. Potrivit sfaturimedicale.ro, cicoarea are proprietăți eupeptice, colagoge (stimulează evacuarea vezicii biliare și totodată o fluidifică, secrețiille digestive și ajută funcția ficatului), împiedică formarea pietrelor la fiere, reglează funcția glicogenetică a ficatului. În același timp, aceasta stimulează funcția pancreasului și normalizează glicemia, fiind eficientă în caz de diabet zaharat, datorită uleiurilor volatile și rezinelor, care au acțiune diuretică, depurativă (favorizează eliminarea toxinelor din organism, curăță sângele), dar și efect laxativ, grăbind evacuarea colonului și îmbunătățind digestia.
Totodată, planta stimulează funcția cerebrală, favorizează concentrarea, crește atenția, îmbunătățește memoria, fiind importantă pentru susținerea activității intelectuale intense. De asemenea, preparatele pe bază de cicoare sunt recomandate în caz de boli hepatice și biliare, constipație, diabet zaharat, oboseală fizică și intelectuală.