20 Mai 2019
849 accesări
0 comentarii

Pe lângă antioxidanți, cireșele sunt adevărate pachete de vitamine şi minerale, conținând vitamine din grupul B-urilor, B1, B2, B3, B6, vitamina C, vitamina A şi vitamina E, dar şi minerale, precum calciu, fosfor, fier, magneziu şi potasiu. În cireșe se mai găsește betacaroten şi melatonină, un hormon care reglează ciclurile de somn. Aceste fructe dulci şi colorate se numără printre fructele cu cel mai scăzut conținut de calorii, dar sunt în același timp surse prețioase de substanțe nutritive, vitamine şi minerale de care organismul are nevoie pentru a funcționa în parametrii normali. De asemenea, cireșele pot înlocui cu succes ciocolata, bomboanele şi dulciurile rafinate, fiind alegeri inspirate la orice oră din zi, fie că e dimineață, prânz ori seară, conform csid.ro.

Studiile avansate privind importanța nutritivă a consumului de cireșe au relevat că pe termen lung aceste fructe au efect anticancerigen grație conținutului crescut de antioxidanți care luptă cu radicalii liberi şi protejează celulele din corp de acțiunea nocivă a acestora.

Pigmentul antocianic din cireșe, care dă culoarea roșie fructului, este recunoscut pentru efectele sale de reducere a inflamațiilor şi a durerilor, reglează nivelul de colesterol din sânge şi trigliceridele şi reduce riscul de boli de inimă şi diabet. De asemenea, poate avea efecte miraculoase şi asupra creierului, prevenind instalarea unor boli neurodegenerative cum sunt demența sau boala Alzheimer.

Specialiștii susțin că antioxidanții, mineralele, acidul elagic, vitamina C, vitamina A, bioflavonoidele, melatonina şi antiocianele fac din aceste fructe adevărate izvoare de sănătate. Melatonina este un antioxidant excelent pentru calmarea sistemului nervos şi este utilă în caz de insomnii, nevroze, stări de anxietate şi migrene. Deci, dacă vrei să adormi mai repede este suficient să mănânci câteva cireșe. În plus, mineralele precum potasiul, fierul, cuprul, zincul, cuprul şi manganul ajută la păstrarea unui ritm cardiac normal şi sunt elemente cheie pentru un transport eficient al substanțelor nutritive către organele vitale.

Madlena CĂLUGĂREANU

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii