06 Martie 2019
2082 accesări
0 comentarii

Ciroza hepatică este o afecțiune cronică a ficatului, care se caracterizează prin fibrozarea extensivă și modificarea severă a arhitecturii hepatice, prin formarea nodulilor de regenerare. Cele mai frecvente simptome ale bolii sunt oboseala, icterul, edeme ale picioarelor, sângerări nazale, mâncărimi, dureri abdominale, scădere în greutate, slăbirea musculaturii, confuzie, infecții frecvente, învinețirea rapidă la traumatisme minore etc.

Specialiștii susțin că boala poate apărea chiar după mulți ani de la inflamarea țesutului hepatic. Partea proastă însă este că, pe măsură ce se dezvoltă ciroza, țesutul fibrotic înconjoară celulele hepatice normale, determinând aspectul nodular.

„Cirozele hepatice înseamnă practic fibrozarea și stricarea arhitecturii ficatului, iar în timp se poate ajunge chiar și la ascită. Boala debutează cu dureri în ipohondul drept, oboseală, creșterea splinei, cu splenomegalie, anemie, creștere de transaminaze etc. Ca și complicații ulterioare, apar varicele esofagiene, dar cea mai redutabilă complicație a cirozei hepatice este probabil hemoragia digestivă”, ne-a declarat dr. Sirma Tomoș, medic specialist Boli Interne.

La un moment dat, a precizat medicul, scade chiar numărul de trombocite, apar sângerări, edeme gambiere și se poate ajunge până la insuficiență hepatică. De foarte multe ori, pacienții pot avea boala hepatică avansată, fără a manifesta nicio simptomatologie sau doar descriu o stare de oboseală accentuată.

Alteori, însă, ei se prezintă la medic pentru edeme (acumularea de lichid la nivelul țesutului subcutanat de la membrele inferioare), creșterea de volum a abdomenului prin lichid de ascită sau icter (colorație galbenă a tegumentelor și mucoaselor).

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU