Sursa foto: kisdservative.org

Sursa foto: kisdservative.org
21 Februarie 2020
5298 accesări
0 comentarii

Tuturor copiilor le plac poveştile şi este datoria adulţilor să le insufle dorinţa pentru lectură. Mai mult decât atât, puteţi face asta atât citind poveşti împreună, cât şi arătându-le că ne place să citim la rândul nostru. Specialiştii spun că poveştile citite împreună au o mulţime de beneficii asupra dezvoltării emoţionale a copiilor, creşterii autonomiei şi a abilităţii lor de comunicare. În primul rând, lectura le stimulează imaginaţia. Practic, valoarea unei poveşti se bazează chiar pe puterea sa de a prezenta într-un mod fantastic, şi în acelaşi timp, credibil întâmplările, cu o limbă unică, în care se împletesc posibilul cu imposibilul şi raţionalul cu iraţionalul.

Astfel, o lume infinită se deschide în faţa copilului, un univers de noi cunoştinţe, întâmplări, dar şi sentimente pe care micuţul le are faţă de această lume a poveştilor.

Spre exemplu, lupta prinţului cu dragonul sau a oii cu lupul îl pregăteşte pe copil să facă faţă momentelor viitoare, când nu va mai avea protecţia părinţilor. De asemenea, sunt o lecţie de morală. În finalul poveştii răul pierde întotdeauna, iar în mintea copilului binele şi tot ce este corect se asociază cu succesul şi cu dreptatea.

Este important să vorbiţi cu copilul dumneavoastră despre problemele cu care se confruntă (teamă, lipsa de afecţiune, sentimentul de abandon, moartea, singurătatea). Spuneţi-i că numai dacă le depăşeşte va putea să fie învingător, iar poveştile întăresc această credinţă. De asemenea, animalele, plantele, chiar şi obiectele au viaţă si putere de decizie. Toate acestea trăiesc după aceleaşi valori ca şi oamenii, dar şi după toate regulile în care copilul are nevoie să creadă la o vârstă fragedă.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU