Ciupercile, cele mai renumite reprezentante ale celuide-al treilea regn (Fungi), furnizează nutrienţi importanţi organismului nostruatunci când sunt consumate corespunzător.
Se ştie deja că cele mai multe vitamine şi minerale le obţinem din fructele şi legumele colorate. Totuşi, acest mod de gândire situează ciupercile într-un con de umbră. Siteurile medicale oferă o serie de articole despre beneficiile, dar şi riscurile pe care le poate avea consumul de ciuperci asupra sănătăţii.
Beneficiile dovediteale ciupercilor asupra sănătăţiiCiupercile conţin la fel de mulţi anti-oxidanţi ca morcovii, roşiile, ardeii roşii şi verzi, dovleacul, fasolea verde şi dovle-ceii zucchini. Seleniul este un mineral care nu poate fi găsit în multe fructe şi legume. Joacă un rol important în funcţio-narea enzimelor hepatice şi contribuie la eliminarea anumitor compuşi toxici care cauzează cancerul. În plus, seleniul previne inflamaţiile şi scade rata de creştere a tumorilor.
De asemenea, s-a demonstrat că vitamina D prezentă în ciuperci inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Folaţii din compoziţia ciupercilor joacă un rol cheie în sinteza şi repararea ADN-ului, prevenind astfel formarea de celule cance-roase generate de mutaţiile ADN-ului.
Fibrele, potasiul şi vitamina C din ciuperci contribuie la menţinerea sănătăţii cardio-vasculare. Potasiul şi sodiul fac o echipă bună în reglarea tensiunii arteriale. Consumul de ciuperci, alimente bogate în potasiu şi sărace în sodiu, dar şi surse naturale de beta-glucan, ajută la diminuarea riscului de hipertensiune arterială şi de boli cardiovasculare. Cu doar trei grame de beta-glucan pe zi reuşiţi să scădeţi colesterolul cu până la cinci procente.
De asemenea, consumul de ciuperci întăreşte imunitatea, stimulând producerea de limfocite T. Fibrele beta-glucan care se găsesc în pereţii celulelor ciupercilor stimulează sistemul imunitar în lupta cu celulele canceroase şi previn formarea tumorilor.
Nu în ultimul rând, fibrele alimentare din ciuperci joacă un rol important în controlul greutăţii corporale. Acestea conţin două tipuri de fibre alimentare, beta-glucan şi chitină, care cresc şi prelungesc senzaţia de saţietate.
Posibile riscuri la care ne expune consumul de ciuperciCiupercile sălbatice pot fi toxice, iar consumul lor ne poate provoca boli grave şi chiar decesul.
Studiile au arătat că unele specii de ciuperci sălbatice conţin cantităţi mari de metale grele şi alţi compuşi chimici dăunători. Pentru a evita aceste pericole, cel mai bine este să alegeţi să mâncaţi ciuperci care au fost cultivate corespunzător şi în mod controlat.
Fibrele de tip beta-glucan sunt sănătoase, dar nu şi pentru cei care suferă de boli autoimune precum artrita reumatoidă, lupus, astm şi scleroză multiplă, din moment ce beta-glucanul stimulează funcţia imunitară.
Cercetătorii nu au ajuns încă la o concluzie clară în această privinţă, dar preventiv, daca suferiţi de una dintre bolile autoimune, este bine să evitaţi mâncărurile cu ciuperci.Alexandra ZAMFIR