Apa mării este, de multe ori, o sursă de îmbolnăvire. Şi asta pentru că foarte multe persoane, mai ales turişti, refuză să folosească toaletele publice, deşi sunt amplasate pe plajă, şi îşi fac nevoile fiziologice în apa mării.
Aceste acţiuni iresponsabile sunt extrem de periculoase, medicii avertizând că acumularea de urină şi fecale în apele de pe litoral duce la dezvoltarea de bacterii şi alte elemente periculoase pentru sănătatea oamenilor. Unele persoane se pot îmbolnăvi de boala diareică acută, gastroenterocolite, pot contacta E-coli şi multe alte bacterii care să facă ravagii în organism.
v v v
Având în vedere unele informaţii apărute în presă, în ultimul timp, care sugerează că specialiştii Direcţiei Judeţene de Să-nătate Publică au comunicat existenţa unei alerte privind eventualele pericole sau riscuri sanitare legate de calitatea apei de îmbăiere de pe litoral, aceştia ne asigură că putem să ne răcorim cu încredere în apele de pe litoral, deoarece analizele de laborator efectuate şi comunicate publicului, atât prin panouri la nivelul plajelor, cât şi electronic, pe site-ul instituţiei, arată că apa mării este de calitate corespunzătoare.
Reprezentanţii DSPJ Constanţa fac următoarele precizări: „Apa de îmbăiere respectă, în majoritatea cazurilor, valorile cele mai exigente prevăzute de legislaţia naţională şi europeană - valorile ghid sau de referinţă. De asemenea, comunicăm că, deşi sporadic s-au înregistrat unele depăşiri, acestea nu sunt semnificative şi nu implică un risc pentru sănătatea utilizatorilor de plajă, valorile respective încadrându-se în limitele valorilor obligatorii prevăzute de legislaţie. În susţinerea afirmaţiilor de mai sus, există rezultatele ultimelor analize efectuate pe probele de apă de mare, recoltate în zilele de 2, 3 şi 9 august, rezultate care sunt conforme cu valorile ghid - de referinţă - prevăzute de legislaţie”, a declarat dr. Cristina Schipor, director DSPJ Constanţa.