La ora actuală, portocala este unul dintre cele mai consumate fructe din întreaga lume, dar nu toată lumea știe că și coaja constituie o sursă de nutrienți benefici pentru organism. Din păcate, majoritatea oamenilor aruncă această coajă. Totuși, diferite studii susțin că are o mulțime de proprietăți ale căror efecte asupra organismului împiedică dezvoltarea diferitelor boli. Deși aroma sa nu este la fel de plăcută ca cea a pulpei sau a sucului, compușii săi activi sunt un motiv suficient pentru a lua în considerare încorporarea acestuia în dietă. În plus, deși este puțin amară, exista multe rețete în care se pot adăuga coji de portocală. La ce este utilă? Specialiștii susțin că fitochimicalele și flavonoidele din coaja de portocală fac din aceasta un remediu natural împotriva colesterolului. În același timp, acești antioxidanți curăță arterele și previn formarea plăcii lipidice care provoacă blocaje și cheaguri.
Totodată, portocala oferă beneficii pentru sănătatea cardiovasculară, deoarece scade riscul de hipertensiune arterială, atacuri de cord și accident vascular cerebral. În plus, compușii activi ai cojii de portocală au un efect alcalin care ajută la reducerea arsurilor la stomac. Ca urmare, consumul acesteia, fie în shake-uri, fie în ceai, echilibrează pH-ul digestiv și reduce formarea în exces a acidului. De asemenea, coaja este unul dintre cele mai bune remedii casnice pentru a evita sindromul colonului iritabil, diareea și tulburările inflamatorii. De parcă nu ar fi de ajuns, este calmantă și protejează intestinele. Rețineți încă un lucru! Coaja de portocală conține de câteva ori mai multă vitamina C decât sucul și, deci, este unul dintre cei mai buni aliați pentru întărirea sistemului imunitar.