Calitatea de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate se obţine prin lege de orice persoană care este cetăţean român cu domiciliu în ţară şi care face dovada contribuţiei la fond. Aceasta poate avea, la rândul său, un coasigurat la sănătate: soţ/soţie sau copilul pentru părinte.
Există situaţii în care o persoană are nevoie să beneficieze de servicii medicale, în baza contribuţiei la fondul de asigurări de sănătate al partenerului sau al copilului adult. Legea prevede acest lucru, însă numai în anumite condiţii.
Pentru a lua în întreţinere soţul, soţia sau părinţii care nu obţin venituri proprii, persoana asigurată trebuie să depună la Casa de Asigurări de Sănătate o serie de documente.
„Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei: tinerii cu vârsta de până în 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu beneficiază de venituri din muncă sau nu sunt beneficiari ai ajutorului social, soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate. Documentele necesare pentru dobândirea calităţii de asigurat sunt următoarele: l documente care să ateste relaţia de rudenie sau căsătoria acesteia cu persoana asigurată l declaraţie pe propria răspundere a coasiguratului din care să rezulte că nu realizează venituri proprii l declaraţie pe proprie răspundere a persoanei asigurate prin care aceasta declară că are în întreţinere persoana respectivă”, a precizat Aurelia Rădoi, purtătorul de cuvânt al CJAS Constanţa.
De asemenea, legea menţionează că un coasigurat nu poate avea la rândul său alţi coasiguraţi, precum şi faptul că asiguratul are obligaţia să anunţe în termen de 15 zile medicul de familie şi casa de asigurări asupra modificărilor datelor de identitate sau a modificărilor referitoare la încadrarea lor într-o anumită categorie de asiguraţi.
Ce categorii sunt exceptate de la plata contribuţiei
Potrivit legii, şi alte categorii de persoane pot beneficia de asigurare, fără plata contribuţiei. Printre acestea se numără toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii cu vârsta între 18 şi 26 de ani care sunt elevi, inclusiv absolvenţi de liceu până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi, dacă nu realizează venituri din muncă, beneficiari de ajutor social, persoane cu handicap, cu vârsta de peste 18 ani, care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse femei însărcinate sau lăuze, dacă nu au niciun venit.
Medicul de familie, înştiinţat
Următorul pas va fi o vizită la medicul de familie, care, pe baza actelor de mai sus, vă va înregistra în evidenţele cabinetului ca şi persoană coasigurată. De asemenea, tot medicul de familie vă va informa când va trebui să-i prezentaţi adeverinţa de salariat a soţului sau alte documente, astfel încât să vă bucuraţi de toate drepturile pe care le are orice persoană care plăteşte contribuţia la fondul de sănătate.