„Mă balonez, mă constip, am probleme de genul ăsta de vreo trei ani, de când obligaţiile de familie mă fac să lucrez în două locuri. Am ajuns să mănânc o dată pe zi şi atunci pe fugă, dar nu mi-am făcut timp să merg la medic. Ce-mi recomandă medicul de familie în situaţia asta?” (Ica Muscalu).
Dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, ne-a explicat că simptomele cele mai des întâlnite din cauza cărora pacientul care are colită cere părerea medicului sunt tulburările de tranzit intestinal persistente, precum constipaţie sau diaree, dar şi balonările sau durerile abdominale. Colitele nu sunt altceva decât manifestări a ceea ce în medicină se numeşte sindrom de intestin iritabil. Aceste manifestări pot fi tulburări la nivelul tubului digestiv, dar şi semnul altor afecţiuni mai grave.
Într-adevăr, stimată doamnă Muscalu, medicul a confirmat că ritmul trepidant al vieţii actuale, implicit stresul pe care îl presupune un stil de viaţă mai dezordonat contribuie din plin la alimentarea acestei boli, dar şi a multor altor afecţiuni, în general. De aceea, vă recomandă să renunţaţi la obiceiul de a mânca pe fugă sau o singură dată pe zi. Cât priveşte alte cauze care favorizează colita, acestea pot fi şi consumul excesiv de alcool, fumatul, dieta bazată pe pră-jeli sau produse de tip fast-food, toate fiind la fel de implicate în apa-riţia sindromului de intestin iritabil.
Dincolo de aceste lucruri, specialista vă recomandă să cereţi părerea unui medic gastroenterocolog, pentru a nu vă complica şi mai mult starea de sănătate, mai ales că, şi în continuare, va trebui să lucraţi în două locuri.