13 Martie 2019
500 accesări
0 comentarii

Sindromul colonului iritabil este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se prezintă pacienții la medic. Din păcate, de foarte multe ori, această afecțiune gastrointestinală este tratată cu medicamente care doar ameliorează crampele abdominale, constipația sau diareea, și nicidecum cauza. Viața sedentară și alimentația necorespunzătoare creează una dintre cele mai mari probleme legate de tranzitul intestinal. Poate că foarte puțini oameni știu că toxinele acumulate în intestine fac viața un chin bolnavilor, pentru că acestea duc, în stadii avansate, la declanșarea cancerului de colon, o boală care afectează din ce în ce mai multe femei.

Printre cauzele mai frecvente se numără stresul, anxietatea, alergiile alimentare, infecțiile, alimentația incorectă, modificările hormonale, respectiv administrarea îndelungată de antibiotice sau alte medicamente.

„Colonul iritabil este o afecțiune căreia unii pacienți nu îi dau prea mare importanță. Ba chiar, mai mult decât atât, unii credeau până acum că boala există doar în mintea lor și că are un determinism psihic, motiv pentru care pacienții erau fie luați în glumă, fie trimiși la psihiatrie, dar nu este chiar așa. Studiile au arătat că acest colon iritabil poate avea o patogenie complexă, adică există și un factor psihic, pentru că acești pacienți percep altfel durerea în general și reacționează la diverși factori emoționali, de stres, mai ales, prin tulburări de tranzit”, ne-a declarat dr. Mărioara Mușat, medic specialist gastroenterolog.

Specialistul a precizat că sub masca de colon iritabil sau de tulburare funcțională se poate ascunde un cancer de colon. Desigur, atunci există niște semnale de alarmă pe care pacientul, dar și medicul de familie trebuie să le aibă mereu în vedere când au de-a face cu un pacient cu colon iritabil de mai mulți ani.

„Semnele pe care le au pacienții cu acest diagnostic sunt evidente, iar durerea care apare noaptea este un factor de prezumție proastă, deci nu mai este vorba doar despre un colon iritabil. Apoi, apar sângele în scaune, febra, scăderea ponderală, apetitul redus și normal, un istoric familial de cancer digestiv. Așadar, în momentul în care cineva cu acest diagnostic are în familie o rudă cu cancer digestiv, acest pacient trebuie investigat din punct de vedere endoscopic obligatoriu”, a explicat medicul.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU