Nu de iarnă trebuie să vă feriţi, pentru că frigul, în general, distruge o mulţime de microbi şi virusuri. Totuşi, există o concepţie veche, în medicina asiatică, care susţine că o răceală pe an este binevenită pentru oamenii sănătoşi, în sensul că imunitatea este stimulată şi se adaptează astfel noilor pericole patogene ale noului sezon.
Statisticile medicale demonstrează, totuşi, că iarna complicaţiile unor boli infecţioase sunt mai frecvente. Pentru a evita apariţia acestora ar trebui, în primul rând, evitată expunerea prelungită la frig, şi în special la frigul umed. Deci, aveţi grijă ca extremităţile să fie protejate cu ciorapi groşi şi mănuşi.
Apoi, camera în care dormiţi sau lucraţi trebuie aerisită cât mai mult, iar hrana trebuie să fie adaptată sezonului de iarnă, pe principiul sinergiei care funcţionează între om şi natură, adică: cereale integrale, fructe uscate şi oleaginoase, care, în chip natural se conservă bine şi iarna. Foarte indicate şi extrem de energizante pentru organism sunt miezul de nucă, dovleacul, floarea-soarelui, alunele, fisticul, smochinele, curmalele, stafidele, mierea de albine, leguminoasele.
În ceea ce priveşte profilaxia bolilor infecţioase specifice iernii, aceasta este complexă. Tocmai de aceea, este indicată evitarea colectivităţilor mari sau a aglomeraţiilor. De asemenea, se recomandă să-şi facă profilaxia virozelor mai ales cei care au o imunitate scăzută, cei care fac mai multe infecţii de căi respiratorii superioare într-o iarnă.