Sindromul intestinului iritabil (SII) este o boală comună care provoacă dureri abdominale și care este influențată de o multitudine de variabile. Abordările terapeutice includ intervenții nutriționale, farmaceutice, psihologice și neuromodulare. Factori ca infecțiile, inflamația, modificările microbiotei intestinale, nutriția, alergiile și activarea sistemului imunitar au roluri complexe în patogeneza bolii. Un articol de sinteză recent publicat analizează studiile privind efectele pozitive și reacțiile adverse ale fibrelor alimentare, condimentelor și plantelor medicinale asupra pacienților pediatrici cu sindromul intestinului iritabil. Cercetătorii s-au concentrat pe efectele fibrelor alimentare, condimentelor și plantelor medicinale în managementul SII la copii. Concluzia a fost că fibrele alimentare îmbunătățesc sănătatea digestivă, reglează consistența și frecvența scaunului și influențează microbiota și metabolismul.
Acidul arabinoxylan din psyllium favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice și stimulează formarea de acizi grași. Totodată, studiile au arătat că psyllium a redus frecvența durerilor abdominale la copiii cu SII, 42% dintre pacienți ajungând la remisie. De asemenea, uleiul de mentă, ghimbirul, curcumina, feniculul au avut efecte pozitive în tratamentul acestei afecțiuni. Cu toate acestea, cercetările au ridicat întrebări despre absorbția și biodisponibilitatea curcuminei. Deși există indicii că terapiile pe bază de plante, fibrele solubile și condimentele pot fi de folos pacienților cu SII, cercetările actuale sunt limitate. Mai sunt necesare studii cu eșantioane mari, follow-up-uri pe termen lung și validări ale simptomelor în rândul pacienților pediatrici pentru a înțelege mai bine eficacitatea acestor tratamente alternative.