08 Februarie 2018
1023 accesări
0 comentarii

Conjunctivita este o inflamaţie a membranei transparente (denumită conjunctivă) care căptuşeşte pleoapele şi acoperă ochiul până la marginea corneei. Din păcate, conjunctivita afectează destul de multe persoane, iar cei afectaţi au ochii roşii, senzaţie de nisip în ochi, mâncărimi la ochi, secreţii care formează chiar cruste noaptea, vedere tulbure şi sensibilitate la lumină.

Medicii spun că boala poate fi rezultatul unei infecţii bacteriene sau virale ori a unei reacţii alergice (în special alergii ca praful, fardurile, polenul, lentilele de contact). La nou-născuţi, în schimb, afecţiunea apare ca urmare al unui canal lacrimal incomplet deschis. Cert este că, cel puţin conjunctivita virală, poate produce o secreţie apoasă, cea bacteriană produce o secreţie vâscoasă, iar conjunctivita alergică produce, de obicei, o senzaţie intensă de mâncărime, lăcrimat şi inflamare a conjunctivei precum şi unele secreţii lichide din nas.

Trebuie precizat că două dintre aceste conjunctivite, respectiv cele virale şi cele bacteriene sunt extrem de contagioase. Afecţiunea poate fi răspândită prin spălarea precară a mâinilor sau prin împărţirea unui anumit obiect (spre exemplu un prosop) cu o persoană afectată. De asemenea, conjunctivita poate fi contactată şi prin tuse şi strănut. Tocmai de aceea, copiii diagnosticaţi cu conjunctivită infecţioasă nu ar trebui să meargă la şcoală pentru o scurtă perioadă de timp, pentru a nu contamina şi alţi colegi.

„Conjunctivita poate fi bacteriană, virală şi alergică, dar există şi situaţii în care pacientul le are pe toate trei combinate. Cea mai periculoasă este, însă, cea bacteriană, în care simptomatologia este foarte agresivă, cu secreţii şi iritaţii mari conjunctivale, dureri, roşeaţă foarte spectaculoasă. Cea virală poate da roşeaţă, senzaţie de corp străin, dar nu are secreţii. Pacienţii diagnosticaţi cu conjunctivită alergică prezintă o roşeaţă a ochilor, dar, în schimb, nu prea au o simptomatologie, nici durere. Ei au doar ochii roşii şi senzaţia de corp străin în ochi. Cert este că netratată, afecţiunea poate duce la apariţia altor complicaţii. Problema este că aceasta se poate transmite foarte uşor de la o persoană la alta, ca orice viroză, prin aer”, a declarat pentru „Cuget Liber”, dr. Eliza Avram, medic specialist oftalmolog.

În ceea ce priveşte timpul de vindecare, acesta variază de la o persoană la alta, până la maxim 10-12 zile. În tot acest timp, a precizat specialistul, bolnavilor li să recomandă să îşi toarne în ochi picături.

„Dacă după această perioadă situaţia nu s-a rezolvat, decidem ce tratament le mai recomandăm persoanelor afectate”, a explicat medicul.

De precizat că, foarte rar, se întâmplă ca această conjunctivită să afecteze vederea pe termen lung sau să provoace leziuni oculare.

Din păcate, susţin cadrele medicale, mulţi dintre cei care au conjunctivită obişnuiesc să se trateze singuri acasă, prin metode băbeşti, sau apelează la medici doar atunci când boala se agravează şi pur şi simplu nu mai au ce face. Tocmai de aceea, medicii oftalmologi recomandă populaţiei să se prezinte, de urgenţă, la un control de specialitate şi să nu îşi administreze picături fără a fi mers înainte la un specialist.

De asemenea, ei le avertizează pe reprezentantele sexului frumos să fie foarte atente la lentilele de contact pe care le folosesc, dar şi la farduri, pentru că acestea pot dăuna extrem de mult ochilor, mai ales dacă sunt expirate.

Ca atenţionare, oamenii trebuie să ştie că starea de contagiozitate se poate menţine câteva zile bune, iar pacientul poate avea chiar nişte stări pseudo-gripale, cu puţină febră, nas înfundat. Într-un cuvânt, conjunctivita poate semăna cu o răceală, dar nu este.

Primul lucru pe care trebuie să-l facă o persoană care a contactat o conjunctivită, este să cureţe foarte bine ochiul, pentru a evita ca infecţia să se dezvolte. În plus, pentru diminuarea senzaţiei de disconfort, se poarte aplica pe ochi câte o compresă rece.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU