05 Septembrie 2019
2641 accesări
0 comentarii

Donarea de celule stem poate fi salvarea pentru pacienții diagnosticați cu forme de cancer de sânge. Fie că este vorba despre leucemie, limfom sau mielom, chimioterapia sau radioterapie pot să ajute să fie ținută afecțiunea sub control. O șansă reală la vindecare o oferă, după cum subliniază specialiștii, transplantul de celule hematopoietice. La sfârșitul lunii septembrie, specialiștii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează o acțiune de recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

„În fiecare an, mii de copii și adulți sunt diagnosticați cu leucemie sau alte boli grave ale țesutului sanguin sau ale sistemului imunitar, care netratate sunt mortale. Pentru mulți dintre ei, transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura lor șansă. Este mai probabilă găsirea unei persoane compatibile în grupa populațională sau în regiunea geografică unde își are originea pacientul. De aceea, majoritatea țărilor din lume și-au creat registre de donatori voluntari de celule stem hematopoietice. În prezent, la nivel mondial sunt înregistrați în diverse registre peste 34 de milioane de donatori voluntari de celule stem hematopoietice”, au transmis reprezentanții Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.

În încercarea de a-i conștientiza pe constănțeni asupra importanței donării de celule stem și a faptului că astfel pot salva viața unui bolnav de cancer de sânge, medicii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța organizează, sâmbătă, 21 septembrie, între orele 10,00 – 13,00, o acțiune de informare și recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem. Se impune precizat că, în prezent, sunt 64.317 donatori înscriși în registru, dintre care numai în 2019 s-au înscris 4.244 donatori. De asemenea, în urma înscrierii în registru, au fost realizate 228 de transplanturi, iar alți 30 de pacienți încă așteaptă să fie potriviți cu un donator.

În ce constă procedura transplantului de celule stem

Potrivit medicilor, înscrierea se poate face online, accesând pagina web a Registrului Național al Donatorilor de Celule Stem. În urma înscrierii, donatorii vor primi o trusă medicală pentru realizarea unui raclaj bucal. Ulterior, este posibil ca cei care s-au înscris în registru să nu fie chemați niciodată pentru a dona celule stem. Dar dacă sunt solicitați, trebuie să știe că donarea de celule stem poate fi realizată prin două metode: transplantul din sângele periferic, metodă la care se recurge în 90% din cazuri și care constă în conectarea la un aparat care separă celulele din sângele donatorului. Respectivul aparat este conectat la ambele brațe, la unul pentru recoltare, iar la celălalt pentru returnarea sângelui. Procedura este nechirurgicală și durează până la șase ore.

A doua metodă, chirurgicală, constă în extragerea celulelor stem din măduva osoasă. Donatorului i se face anestezie generală, recoltarea durează între 1 - 2 ore și implică renunțarea la activitățile cotidiene pentru aproximativ o săptămână. Această metodă este realizată după realizarea unei injecții cu factor de creștere, care poate avea ca reacții adverse dureri de oase. De precizat că metoda este utilizată în aproximativ 10% din cazuri.

Deși donarea de celule stem poate reprezenta un disconfort pentru donatori, aceștia trebuie să știe că prin gestul lor vor salva viața unui bolnav de cancer. Ba mai mult, gestul lor poate fi singura șansă pentru respectivii bolnavi. Cei interesați de mai multe detalii și de înscrierea în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem sunt așteptați, sâmbătă, 21 septembrie, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, de pe strada Nicolae Iorga, nr. 85.

Adaugă comentariul tău

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii
Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN